Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Svårt att ta Guldspaden på allvar”

Publicerad: 2 mars 2012, 15:08

Gunilla Herlitz.

Foto: Sören Andersson.

Dagens Nyheters vd och chefredaktör Gunilla Herlitz är förvånad och upprörd över att tidningens Carema-avslöjande inte nominerats i Guldspaden. Jättescoopet har bara fått ett hedersomnämnande. – Det är svårt att ta priset på allvar, säger Gunilla Herlitz till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Guldspaden

I dag offentliggjordes nomineringarna till grävpriset Guldspaden.

DN:s Josefine Hökerberg och Mia Tottmar dominerade höstens nyhetsflöde med sina tunga avslöjanden om vanvården på Carema.

Ändå har inte Carema-avslöjandet fått någon nominering.

– Carema var det största avslöjandet 2011 och det pågår ju fortfarande. Det har tagit sig uttryck i riksdagen och fått politiska konsekvenser, säger Gunilla Herlitz som inte kan förstå varför inte DN-scoopet nominerats.

I kategorin Dagstidningar finns bara mindre kända avslöjanden med – Svenska Dagbladets gräv om Invest Sweden, Sydsvenskans om "Svarta Malmö" och Göteborgs-Postens "Ungdomsbluffen".

Juryordföranden Hanna Stjärne säger till Resume.se att hon inte kommenterar enskilda bidrag, men efter några frågor säger hon ändå:

– DN var inte först med Carema. Vi har haft flera Caremabidrag att ta ställning till.  

I juryn finns en person från DN:s ärkerival Svenska Dagbladet (Martin Jönsson, redaktionschefen), men ingen från i DN.  SvD har flera nomineringar.

– Men Martin Jönsson får på grund av jäv inte besluta om DN och inte om SvD. Sådana är våra regler. Det är vi väldigt noga med, säger Hanna Stjärne.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Guldspaden

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.