Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svårt för tv-folk att få nytt jobb

Publicerad: 31 januari 2008, 11:01

I veckan slutförhandlas framtiden för de anställda på Aftonbladets tv-bilaga. Den 1 mars tar TT Spektra över produktionen. Men det går trögt att hitta nya jobb för de uppsagda på Aftonbladet och missnöjet gror.


Aftonbladets tv-tidning hade elva anställda när ledningen beslöt lägga ut produktionen på TT Spektra. De anställda sades upp tillsammans med sex grafiker på bildhanteringen och en anställd på vardera korret och bildarkivet.

– Vår utgångspunkt har varit att ingen som inte vill lämna tidningen ska behöva göra det, säger journalistklubbens ordförande Fredrik Lindén. Nu har de flesta sökt om avgångsvederlag. För dem som vill vara kvar försöker vi hitta nya tjänster.

Men enligt uppgift till Resumé har bara tre personer fått nya tjänster. Bland de övriga växer missnöjet med både fackets och företagets sätt att hantera frågan. Ett antal tjänster har tillsatts utan att tv-folket blivit tillfrågade.

TT Spektra tar över produktionen av bilagan om fyra veckor. Magdalena Kvarning är chef för TT Spektras tv-redaktion som gör både bilagor, enskilda tablåer och bevakar tv-branschen:

– I övertagandet ingick ett erbjudande för Aftonbladets övertaliga att söka jobb hos oss. Men intresset var minst sagt svalt och det förvånade mig. Nu löser vi produktionen genom att flytta om lite folk och öka ut något.

TT Spektras tv-redaktion har 30 anställda, varav tio i Västerås efter köpet i fjol av Pressens Reportagebild.

– Vi gör mellan 1 300 och 1 400 tv-sidor i veckan, säger Magdalena Kvarning. Men vi levererar allt från datafiler med tv-tablå till färdiga bilagor eller reportage. Folk vill bläddra fram tv-program på papper. Jag tror att det är ett beteende som kommer att stå sig många år, trots elektroniska programguider och tablåer på nätet.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.