Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svart i SVT2 på onsdag?

Publicerad: 7 maj 2012, 13:34

Fackförbundet Unionen varslar om strejk mot Sveriges Television, SVT, och Sveriges Radio, SR. 300 personer berörs i ett första skede. Om parterna inte hittar någon lösning blir det svart i rutan i STV2, men även SVT1 berörs.


Ämnen i artikeln:

SVTUnionen

– Vi ser inte någon lösning än men hoppas att medlarna kommer att lägga  ett förslag före onsdag. Kommer vi inte överens träder varslet i kraft  på onsdagen, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert i en kommentar  till DN.

Om man inte hittar ett förslag som såväl arbetsgivare och fack kan  godta tar Unionen ut personer som arbetar på public service-tv:s  programkontroll, SR:s IT-support och på Radiotjänst i Kiruna i strejk.

Sammanlagt 300 personer berörs i ett första skede.

Konflikten rör framförallt tre frågor.

Den  första gäller högre individgarantier. Det vill säga hur mycket varje  medlem ska garanteras att få ut lönepotten. Lägsta gräns är 2,6 procent  på tolv månader och individlägsta ligger på 320 kronor, enligt DN.

En  annan fråga rör att SVT vill ändra reglerna för hur långt i förväg  anställda som arbetar skift ska få reda på vilket arbetsschema som  gäller.

En tredje och sista fråga rör 2010 års överenskommelse om  att 0,2 procent av lönesumman ska gå till kompetenskonton. Här menar SVT  att kraven är för höga.

Medieföretagens chefsförhandlare Magnus Kendel kallt med att strejken bryter ut, enligt DN.

Om så blir fallet stängs SVT 2 ned på onsdag, men även SVT 1 kan påverkas. Detsamma gäller Sveriges Radio.

Kunskapskanalen och SVT 24 går också ned.

Strejken rör inte bara public-service, utan även bilprovningen.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SVTUnionen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.