Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svarta listan uppdaterad: Här är sajterna marknadsförare bör undvika

Publicerad: 20 februari 2019, 10:25

Illegala aktörer tjänar miljoner på reklam varje år och det är framförallt spelbolagen som syns på sajterna. Det visar den årliga kartläggningen som Rättighetsalliansen och Sveriges Annonsörer genomför med en uppdaterad version av "svarta listan".


Sedan fyra år tillbaka ger Sveriges Annonsörer och Rättighetsalliansen ut "svarta listan". En lista med tio sajter som alla seriösa annonsörer borde undvika. Sajter som olagligt streamar filmer och serier. Branschorganisationen gör listan eftersom annonsörer syns på de illegala sajterna, medvetet eller omedveer. Det kan till exempel röra sig om kapning av varumärket och renommésnyltning eller så kallad affiliatemarknadsföring.

Streaming och nedladdning från illegala sajter omsätter mångmiljonbelopp i reklamintäkter i Sverige varje år. Genomgången visar att det är en bransch som framförallt syns och finansierar de ljusskygga sajterna, spelbranschen.

– Reklam finansierar de illegala tjänsterna. Efter en större kartläggning kan vi se att spelbolagen är de största annonsörerna. Genom att uppdatera den svarta listan gör vi det lätt för alla annonsörer, inklusive spelbolagen, att inte placera sin reklam på de illegala tjänsterna, säger Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen i en kommentar.

Rekommendationer för hur annonsörer kan gå till väga för att undvika att varumärket hamnar på en illegal sajt finns hos Sveriges Annonsörer. Enligt organisationen har rekommendationerna tagits emot väl sedan de lanserades för några år sedan och inkorporerats av många medlemsföretag. Men, alltjämt förekommer att annonsörer syns på illegala sajter. Därför uppdateras nu "svarta listan" så att annonsörer kan blockera dessa sajter när de köper annonser online.

– Illegala sajter ska inte få pengar av seriösa annonsörer, därför väljer vi att namnge dem, och uppmanar samtliga svenska annonsörer, spelbranschen i synnerhet, att undvika dessa sajter, säger Tobias Eltell, jurist och tf. vd. på Sveriges Annonsörer.

Sajterna att "svartlistade"
streamtajm.com
Fmovies.to
dreamfilmhd.cc
nyafilmer.com
nya-filmer.tv
Swefilmer.eu
dreamfilm.pro
dreamfilm.fun
swesub.net
piratbay.org

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.