Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SvD frias för SCA-granskning

Publicerad: 3 juni 2016, 10:47

Sverker Martin-Löf.

Foto: Håkan Lindgren

Sverker Martin-Löf anmälde SvD för granskningen av SCA och jetplanen. Men publicerade uppgifter var enligt PO motiverade – och nu frias tidningen.


Ämnen i artikeln:

Sverker Martin-LöfSvDSCA

Jetplanen som SCA och Sandvik köpte in 2014 användes enligt SvD:s stora granskning till privatresor och jaktäventyr med kompisarna i näringslivet. Det ledde till att Sverker Martin-Löf fick avgå från sina samtliga styrelseuppdrag inom Industrivärden, inklusive det på skandalomsusade SCA. Han kallade granskningen för ett "kuppartat mediedrev"och reagerade i februari 2015 med att gå till motangrepp och PO-anmäla tidningen.

Allmänhetens pressombudsman (PO) avskrev först ärendet, men Sverker Martin-Löf överklagade. PON har därefter granskat en rad formuleringar i artiklarna. I dag står det klart att SvD frias även i den instansen, skriver Medievärlden.

Anmälan gällde bland annat att Sverker Martin-Löf aldrig ska ha getts chans att bemöta kritik och anklagelser i artiklarna innan de publicerades och hans advokat Percy Bratt skrev i anmälan följande:

"SvD har i ett stort antal artiklar publicerat uppgifter av innebörd att Sverker Martin-Löf ska ha gjort sig skyldig till brottsligt förfarande. Publiceringarna har genomgående saknat stöd i sådan journalistisk utredning och ingående faktakontroll som krävs för att publicera sådana uppgifter. Några krav på skyndsam nyhetsförmedling som skulle kunna motivera avkall på utredning och faktakontroll har inte funnits."

Men granskningen var enligt PO motiverad. Den ska inte heller ha tillfogat Sverker Martin-Löf "oförsvarlig publicitetsskada". PON går PO:s linje.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Sverker Martin-LöfSvDSCA

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.