Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”SvD kan inte dela ut bragdmedaljen med trovärdighet”

Publicerad: 21 september 2012, 13:44

SvD:s ledningen menar att tidningen kan fortsätta att dela ut det klassiska Bragdguldet, trots att sportredaktionen läggs ner. Men facket håller inte med. – SvD kan inte längre med trovärdighet dela ut bragdmedaljen, hävdar journalistklubben på tidningen i ett uttalande.


Facket menar att ledningen hanterat nedskärningarna bedrövligt.

I dag skickade man ut ett brev till lednngen och andra medier med knivskarp kritik mot chefredaktören Lena K Samuelsson, vd:n Gunilla Asker och Schibsted-ledningen.

Frågan om ett misstroendevotum mot ledningen står högt på medarbetarnas och fackets agenda.

Brevet från fack-klubben i sin helhet:

Trots att en över hundraårig förlust har vänts till vinst genomgår  Svenska Dagbladet nu sitt tredje sparpaket på tre år. SvD som under de  senaste åren har vunnit rader av priser för sin journalistik och form  ska minska personalstyrkan med mer än 40 journalister som en lösning för att  möta digitaliseringen. Journalisternas kompetens ifrågasätts, bland annat med hänvisning till ålder, samtidigt  som företagets högsta ledning är intakt och fortsätter lyfta provocerande höga löner och bonusar.

Med  ledningens brutala  strategi monteras flera av SvD:s journalistiska styrkor ned. Sporten  läggs ner, vilket i sig stympar tidningen, men detta leder också till att SvD inte längre med trovärdighet kan  dela ut bragdmedaljen. Grafiken, Idagredaktionen och fotojournalistiken kommer att  drabbas – tre av SVD:s honnörsområden – samtidigt som kulturen får  kraftigt minskade resurser.

Att urholka  produkten och varumärket för kortsiktiga kostnadsbesparingar riskerar  våra framtida intäktsskällor och arbetstillfällen. De åtgärder  som nu drivs igenom hotar hela papperstidningens existens och även  finansieringen av de digitala framtidssatsningarna. Med god  framförhållning och löpande kompetensutveckling hade dagens  panikåtgärder kunnat undvikas. Ansvaret för detta vilar tungt på SvD:s  ledning.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.