Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SvD-krönikörens hyllning till Thomsgård

Publicerad: 22 januari 2014, 09:10

Erika Hallhagen (t.v), Lina Thomsgård.

Foto: Pressbild. Montage.

Kulturkrönikören Erika Hallhagen lovordar Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård efter att hon valt att hoppa av som ordförande och talesperson. Hon menar att Lina Thomsgård verkligen visade att det går att ”forcera händelseförloppet”.


Ämnen i artikeln:

Lina ThomsgårdRättviseförmedlingenSeher Yilmaz

Hon beskriver sin uppväxt där hon lekte med både pojkar och flickor, vilket också hade med hennes uppväxt att göra.

”Jag  är så tacksam för att ha råkat födas i en familj som förstod detta, men  kan efter lång och trogen anställning i feminismens tjänst ibland känna  en förlamande nedslagenhet över att världen inte är där än.” skriver  hon.

Erika Hallhagen beskriver hur hon efter sin föräldraledighet hade en riktig  dipp över sakernas beskaffenhet, men då kom Lina Thomsgård in i hennes  liv och grundade Rättviseförmedlingen.

”Hon höll sig på Internets  avstånd, men ändå var det hon som stod där mitt i rummet och vevade  energiskt med armarna. I stället för att hoppas på att tiden någon gång  kommer ikapp bolagsstyrelser, expertpaneler, partiledningar och den egna  umgängeskretsen visade Thomsgård att det går att forcera  händelseförloppet.”, skriver hon.

Hon menar att så gott som alla  delar i samhället idag använder sig av Rättviseförmedlingen för att  bryta strukturer som bygger på kön eller etnicitet.

Erika Hallhagen  menar att det är just däri som den riktiga stora styrkan ligger hos  Rättviseförmedlingen – att alla känner sig delaktiga.

”Vad är inte  det om det yttersta beviset för att dagens feminism inte alls består av  massa oförenliga viljor? Lina Thomsgård, vi hade inte gjort det utan  dig. Tack!”, skriver Erika Hallhagen.

Prime-konsulten Seher Yilmaz har utsetts till ny ordförande Rättviseförmedlingen –hon är också  krönikör på nyheter 24 och har tidigare varit arbetande ordförande för  Sveriges elevkårer och för LSU – Sveriges ungdomsorganisationer.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.