Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SvD Näringsliv visar Handelsbankens tv-kanal mitt i flödet

Publicerad: 15 november 2013, 11:44

Olle Zachrison, redaktionschef Svenska Dagbladet och ansvarig för Nliv.

Foto: Andreas Elgstrand.

Svenska Dagbladets ekonomisajt Nliv.se har inlett ett samarbete med EFN, som är ett fristående dotterbolag till Handelsbanken. EFN-nyheterna läggs mitt i nyhetsflödet, men Olle Zachrison ser inga problem med att materialet inte kategoriseras som annonsmaterial. – Vi har bedömt att EFN är en trovärdig avsändare av kvalificerat ekonomiinnehåll, säger han.


Ämnen i artikeln:

NlivOlle ZachrisonEFN

SvD testkör ett redaktionellt samarbete med EFN (tidigare Handelsbanken  TV).

Det finns inget slutdatum satt för testperioden, enligt Olle  Zachrison, son är redaktionschef på Svenska Dagbladet

Så sent som igår gick  det exempelvis att gå in på klippet ”Riksbanken måste förklara sig ” där  SvD:s krönikör Per Lindvall blev intervjuad i EFN:s studio om  reporäntan och menade att ”Riksbanken kan inte gå helt i otakt med  omvärlden.”  Klippet hamnade mitt i det vanliga nyhetsflödet på Nliv.

–  EFN har en ansvarig utgivare i form av DI:s tidigare redaktionschef  Anders Lundborg. EFN är också ett fristående dotterbolag till Handelsbanken. Enligt vår bedömning så bedriver EFN en självständig  journalistisk linje, säger Olle Zachrison.

Han pekar också på att EFN exempelvis samarbetar med Affärsvärlden.

Men avsändaren är väl ändå Handelsbanken?
–  Nej, avsändaren är EFN. Det stämmer visserligen att Handelsbanken äger  bolaget, men då måste man fråga sig om vi litar på att de verkligen  bedriver en självständig journalistisk linje och det anser vi att EFN  gör, säger Olle Zachrison.

Han poängterar också att det hela än så länge är ett test.

DI har ju samarbete med Green Cargo men det innehållet läggs i bilagor?
–  Om det hade varit så att vi tog emot pengar från Handelsbanken för att  sända EFN hade vi varit i en beroendeställning och det hade inte varit  bra såklart, säger Olle Zachrison.

Han nämner också att Nliv.se har för vana att granska storbankerna och att man brukar gå hårt fram.

– Man får också komma ihåg att vi har beslutanderätt om vi ska visa ett visst material från EFN eller ej, säger Olle Zachrison.

Han poängterar också att det med varje klipp tydligt ska framgå att det kommer från EFN.

Jo, men det ser man ju först då man klickar sig in till klippet från er förstasida?
–  Jag vill återigen betona att det här inte rör sig om något köpt  innehåll, utan att vi vill ha ett rörligt material till vår sajt om  ekonomi.

EFN:s löner betalas ändå av Handelsbanken?
– Vi är  självklart medvetna om att EFN är ett fristående dotterbolag till  Handelsbanken, men vi har som sagt gjort bedömningen att man kan lita på  att deras integritet är hög och att EFN bedriver en självständig linje  gentemot banken, säger Olle Zachrison.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

NlivOlle ZachrisonEFN

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.