Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svd öppnar för betalmurar på sajten

Publicerad: 17 november 2011, 16:33

Foto: Jonas Eltes

Schibsted startar Schibsted payment, som ska tillhandahålla betalningslösningar för mediekoncernens webbsajter. De svenska mediehusen får själva ställa sig till hur de vill använda Schibsted payment – och åtminstone Svd öppnar för fler betalmurar framöver.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSchibsted

Schibstedägda Aftonbladet har drygt 120 000 användare av sin betaltjänst på nätet, Aftonbladet plus. Den betaltjänsten är en av modellerna som nystartade Schibsted Payment sneglar på, när man nu ska utveckla fler tjänster för att kunna ta betalt för innehåll på koncernägda sajter.

– Det här ska gälla alla Schibsteds verksamheter, men om de vill ta del av det vi utvecklar är upp till dem själva. Vi fungerar som ett kompetenscenter, säger Dag Wigum, som kommer att leda det nystartade företagets arbete.

Svenska Dagbladet sneglar på betaltjänster till sajten och de är öppna för att innehåll på nätet kan komma att kosta framöver.

– Ja, vi tittar på hur vårt innehåll kan skapa värde för våra läsare och kunder i samtliga kanaler. Och hur vi skulle kunna ta betalt för det, säger Mattias Skoog, chef för SVD privatmarknad till Resume.se.

De svenska mediehusen har känt till arbetet med det nya företaget från starten. Från Aftonbladets sida säger man sig följa arbetet även framöver.

– Det ska bli spännande att följa deras arbete och det är bra att utvecklingen på det här området även kommer igång på andra ställen, säger Aftonbladets informationschef Fredrik Lindén.

Tidningen är dock mer avvaktande till fler betalmurar på sajten.

Mats Eriksson, som är vd för Schibsted tillväxtmedier, där bland annat Lendo och Hitta.se ingår, tror att den nya satsningen från Schibsted behövs.

– Det tror jag alla gånger, utan att vara så exakt insatt i hur de arbetar, säger han.

Han säger att det är upp till de enskilda sajterna att bedöma om deras innehåll är tillräckligt starkt för att de ska ta betalt för det.

– Men Lendo exempelvis, är en sådan sajt där det troligtvis aldrig kommer att tas betalt för något innehåll just på sajten.

Emanuel Videla

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSchibsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.