Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SvD redovisar inte Schermans uppdrag

Publicerad: 9 januari 2015, 16:05

Jan Scherman.

Jan Schermans krönika om att vi behöver en bättre utbyggnad av bredbandet i Sverige har väckt många reaktioner. Men SvD redovisar inte hans egna intressen i frågan som styrelseledamot i IP-Only och Net1.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanOlle ZachrisonSvD

SvD-krönikan från i måndags med rubriken "Den digitala klassklyftan" handlar om den undermåliga uppkopplingen i delar av Sverige. Enligt Jan Scherman, som är fast krönikör i tidningen, är bredbandsklyftan mellan stad och landsbygd en klassklyfta.  

"De flesta platser har 10 Mbits. Min sommarstuga långt därifrån. Det nya politiska målet känns oändligt långt bort. År 2020 ska 90 % ha tillgång till bredband på 100 Mbits. Nya tomma ord? Det verkar dessutom vara en slags naturlag att det alltid finns en felande andel på 10 %. De procenten som blir över, som liksom inte finns, men som är många tusentals enskilda människor".

Ingenstans i anslutning till texten framgår att den förre TV4-vd:n sitter i styrelsen för Net1 och IP-Only. Båda bolagen sysslar med att bygga ut bredband (fiber respektive mobilt bredband) och kan sägas ha ett intresse av större satsningar på området.

Till VA Telekomnyheterna säger han att han inte borde redovisat sina styrelseuppdrag eftersom det är "offentligt känt sedan lång tid tillbaka" samt att han uttrycker sig teknikneutralt.  
– Jag får stå ut med att man ifrågasätter varför just jag skriver det här, säger han.  

Svenska Dagbladets redaktionschef Olle Zachrison var själv inte inblandad i publiceringen, men säger till Resumé:  
– Vi har avstämningar med alla våra kolumnister om vilka kopplingar de har. Om det finns en kritik så får vi titta på den och diskutera på redaktionen och med Janne.

Oavsett kritik eller inte – borde det inte ha redovisats för läsarna i det här fallet?
– Det är alltid bra med så stor transparens som möjligt för att undvika misstankar om intressekonflikter. Vi får vi titta på om vi kan göra det tydligare.

Olle Zachrison återkommer senare per mejl med tillägg till sina kommentarer.

"Det finns alltid avvägningar en kolumnist måste göra i relation till andra uppdrag. Jan Scherman är affärsområdeschef för Aftonbladet tv, men det vore absurt om han på grund av detta detta inte skulle kunna skriva något om tv-mediet. I kolumnen om bredbandsutbyggnaden är Scherman rakt igenom teknikneutral, just för att inte kunna anklagas för att gynna något särskilt affärsintresse. Men det är förstås viktigt att våra läsare är införstådda med hans uppdrag, både inom IP Only och Net 1 och som affärsområdeschef för Aftonbladet tv. Det kan vi absolut förtydliga i den digitala versionen".

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.