fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SvD-reporter på dubbla stolar

Publicerad: 3 mars 2016, 13:54

Joel Dahlberg, reporter SvD Näringsliv. Foto: Avanza

SvD:s Joel Dahlberg är inblandad i event hos Avanza – samtidigt som han har skrivit ett antal kritiska artiklar om dess huvudkonkurrent Söderberg & Partners. ”Inte ett problem”, säger Dahlberg till Resumé.

Ämnen i artikeln:

Maria RimpiSvenska DagbladetAvanzaClaes HembergMediaMedier

JL


Joel Dahlberg, reporter på SvD Näringsliv, har lett granskningen av pensionsjätten Söderberg & Partners, huvudkonkurrent till Avanza, som påbörjades i mitten av februari. Artiklar med rubriker som ”Usel avkastning för dyr lyxfond” och ”FI om Söderberg & Partner: ”Dyrt och dåligt” mötte då SvD:s läsare.

Men samtidigt som Joel Dahlberg skriver kritiska artiklar om Söderberg & Partners är han inblandad i Avanzas event, bland annat Avanza Forum i Globen den 10 mars. Han var även kommentator vid eventet i fjol. SvD Näringsliv samarbetar med Avanza, i form av att vara mediepartner till Avanza Forum, där Näringsliv-reportern Patricia Hedelius fungerar som programledare.

Avanzas sparekonom och tidigare journalisten Claes Hemberg promotade dessutom Joel Dahlbergs granskning av Söderberg & Partners i sin blogg den 18 februari. I maj förra året rekommenderade han Dahlbergs bok "Sammansvärjelsen" i samma forum.

Men Joel Dahlberg ser inte det hela som något konstigt.
– När det gäller samarbetet med Avanza så har jag ingenting med det att göra. Då föreslår jag att du pratar med Maria Rimpi.

Men är inte det här ett problem?
– Jag kan svara för mig och varför jag skriver om Söderberg & Partners. Jag tycker att det är relevant. Det ingår i mina arbetsuppgifter att granska alla möjliga aktörer. Och den här gången gäller det Söderberg & Partners som är en stor aktör på finansmarknaden som påstår saker om förvaltning som jag har ifrågasatt. För mig är det inte konstigare än så.

Har du funderat på att inte skriva om Söderberg & Partners med tanke på Avanza-samarbetet?
– Nej.

Maria Rimpi, redaktionschef för Svenska Dagbladet, säger att det lika gärna kunde handla om en granskning av Avanza.

– Joel har granskat i fondbranschen i 10 år och skrivit tre böcker om denna. Han är en expert på området. Näringsliv har flera samarbeten på den kommersiella sidan med bland annat Avanza, Carnegie och Nordea. Det är flera av de bolag vi granskar på nyhetsplats. Alla partners som vi arbetar med är medvetna om att de kan bli granskade och vi tar ingen särskild hänsyn till det.

Men Joel deltar i ett Avanza-event. Kunde inte någon annan reporter tagit granskningen?
– Ingen annan reporter i Sverige har den kompetens som krävs för att göra den här granskningen, eller skulle överhuvudtaget ha kommit på idén att granska den här fonden. Det är oerhört komplexa strukturer det handlar om. Så svar nej.

Hur ser samarbetet ut idag?
– Avanza Forum är ett event för Avanzas kunder och andra investeringsintresserade där Patricia Hedelius är moderator. Vi har även en journalistpanel som kommenterar på scenen.

Får ni eller Joel betalt av Avanza?
– Nej. Vi har ett samarbete med Avanza om annonsköp i SvD Näringsliv. Inget annat. Joel får inget betalt av Avanza, SvD Näringslivs redaktion får inget betalt av Avanza.

Tror du att det här påverkar förtroendet för Joel Dahlberg och Näringsliv?
– Nej, det tror jag inte. Alla som har någon som helst insyn i fondbranschen vet att Joel Dahlberg är en blåslampa och en oerhört viktig röst.

Och det är inte ett problem tycker du att Claes Hemberg länkar till granskningen?
– Det finns många som länkar till Joels artiklar. Det har säkert både Nordnet, Swedbank och andra gjort tidigare.

LÄS MER: Telia försökte dra tillbaka intervju med Patricia Hedelius
LÄS MER: Efter granskningen: Telia Sonera bryter med SvD

I höstas så valde Telia Sonera att avsluta sitt annonssamarbete med Svenska Dagbladet efter att Patricia Hedelius gjort en granskning av bolagets kontroversiella affärer i bland annat Uzbekistan och Vitryssland. Maria Rimpi drar paralleller hit.

– Om man tittar på hur SvD Näringsliv har hanterat partnersamarbeten så kan man se att vi har tungan rätt i mun. Fallet med Telia Sonera är ett exempel på det. Alla som går in i kommersiella samarbeten med oss får det tydligt förklarat att de kan bli granskade på nyhetsplats. Vi gör ingen skillnad på bolag vi har samarbeten med eller ej, säger Maria Rimpi.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev