Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SvD:s förre grävreporter till fondpodd

Publicerad: 5 december 2014, 14:34

Jacob Bursell.

Foto: Andreas Elgstrand.

Jacob Bursell, som tidigare varit grävreporter på Svenska Dagbladet, blir nystartade Fondpoddens enmansmaskineri. – Jag har inte tänkt genomföra några regelrätta granskningar – men kan inte utesluta det, säger Jacob Bursell till Resumé.


Ämnen i artikeln:

SvDCarolina NeurathJacob Bursell

I våras avslutade Jacob Bursell sin anställning på Svenska Dagbladet för att satsa på frilansverksamhet. Under sin tid på tidningen vann han bland annat guldspaden tillsammans med journalisten Carolina Neurath för granskningen av den svenska revisionsbranschen 2011.

Nu har han rekryterats av Börspoddens grundare Johan Isaksson och John Skogman till den nya podcasten Fondpodden.

– Jag ser det som en plattform där jag kan göra lite kul grejer – men också som ett bra extraknäck. Jag håller på att skriva en bok om finansmarknaden som kommer ut nästa år så det passar perfekt.

Han ska driva podden ensam och första Jacob Bursell-producerade avsnittet kommer ut i dag.

Hur skulle du beskriva skillnaden mellan Börspodden och Fondpodden i grova drag?
– Börspodden är väldigt aktieorienterad och Fondpodden blir lite mer generell eftersom den handlar om fonder och riktar sig till en mer generell publik som inte är så aktiva på börsen. Intresset för ekonomi är stort och fondmarknaden är inte alltid så lätt att förstå.

Förutom frilansverksamheten håller Jacob Bursell också på att starta upp ett företag som ska fungera som ett administrationssystem för inköpare av frilansmaterial. Själv tycker han att frilansmöjligheterna är tuffa i dag.

– Frilansmarknaden är hemsk. Arvodena har inte förändrats på 10-20 år och betalningsviljan är liten. Redaktörerna är stressade, har mycket att göra och kan vara svåra att få tag på. Men även om det är tufft finns möjligheterna för de som står på tårna och är uppfinningsrika gällande uppdragsgivare. Det är roligt att få styra över min egen tid och inte vara uppbunden till morgonmöten. Det borde alla göra.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.