Media
SvD:s sportkrönikör äter 5 semlor i veckan: ”Det är så jäkla gott”
Publicerad: 28 februari 2017, 10:08
Anders Lindblad ger den finska semlan en två i betyg på en femgradig skala
Anders Lindblad delar ut Bragdguldet för SvD:s räkning. Han är också galen i semlor.
Ämnen i artikeln:
SvDSvD:s sportkrönikör Anders Lindblad är för gemene man kanske mest känd för att dela ut Bragdguldet. Han är också den siste som blev kvar när tidningen gjorde stora nedskärningar på sportredaktionen för några år sedan. Men han har en last som är mindre känd för läsekretsen. Anders Lindblad är tokig i semlor. Det hela började under uppväxtåren utanför Vimmerby i Småland.
– Min mamma brukade servera hemmagjorda semlor när jag kom hem från att ha åkt skidor. Alltid på tisdagskvällar. Serverades med ett glas mjölk. Sen har det hållit i sig. Det är ju så jäkla gott, säger Anders Lindblad till Resumé och fortsätter:
– Jag brukar åka runt i Stockholm på olika fik i förorter och testa semlor. Det blir lite som en ritual när man sätter sig med en tidning och en semla.
Just nu befinner sig Anders Lindblad i finska Lahtis för att bevaka Skid-VM. Det är svenska landslaget har fått en katastrofstart och för SvD:s utsände är det en klen tröst att det är fettisdag. Det finska utbudet av gräddbullar gör ingen semmelfanatiker glad.
– Jag gick runt på Lahtis gator i går, och semlorna ser inte så roliga ut.
Är det här lite av ett dilemma, en dag som denna?
– Jag hoppas ju få fira ett svenskt guld med en semla. Jag får jaga runt. Fråga mina journalistkollegor.*
* = Efter Resumés intervju beger sig Anders Lindblad ut på jakt efter semlor i Lathis. Han hittar ett fik och tar sig en semla. Men blir missnöjd. Det blir en tvåa i betyg på en femgradig skala: "Sylt i semla är inte ok. Den får en 2:a för bra grädde och god bulle"
Hur många semlor blir det på en vecka för dig under säsong?
– 4-5 ungefär. Det börjar efter jul. Jag är ingen traditionalist som tycker att man ska vänta.
Anders Lindblad beskriver den perfekta semlan för Resumé:
"Bullarna ska vara färska och inte för hårda. Det ska vara en bra balans mellan grädde och mandelmassa, med äkta grädde. Det får inte vara för mycket grädde. Det är kombinationen av mandelmassa och grädde som är så god. Mandelmassan ska ha små mandelbitar i sig. Det ska vara ett ordentligt lock, ingen liten trekant. Och så klart: Florsocker på toppen".
Gillar du hetvägg?
– Nej, jag äter den med en kopp kaffe och jag äter med händerna.
Händer det att du sågar en semla framför personalen?
– Nej, det är jag för feg för. Jag klagar för mig själv
Anders Lindblads tre favoritsemlor vintern 2017
1) Droppens på gränsen mellan Solna och Sundbyberg:
"Har stenugnsbakade bullar"
2) Bullens konditori i Solna
"Prisvärda semlor"
3) Bonanza på Ringvägen
"Tar bilen dit och brukar snacka med personalen. En klassiker"