Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SvD-skribent på dubbla stolar

Publicerad: 28 maj 2008, 12:51

Svenska Dagbladets Idag-sida har en artikelserie som handlar om förlossningsskräck. Frilansjournalisten som skrivit artiklarna arbetar som mediakontakt och webbredaktör på Profylaxgruppen, som erbjuder hjälp åt människor med förlossningsskräck. – Vi kom fram till att det inte fanns någon risk för jäv, säger Idag-redaktören Per Söderström.


Två artiklar har hittills publicerats i Svenska Dagbladets artikelserie om förlossningsskräck. De är skrivna av frilansjournalisten Paula Asarnoj. Hon är inte bara frilansjournalist utan även mediakontakt för Profylaxgruppen, ett företag som erbjuder hjälp åt människor med förlossningsskräck.

På SvD.se har flera artikelkommentatorer reagerat över otydligheten kring avsändaren.

En kommentar lyder: ”Tänk att SvD inte har bättre omdöme....ska man behöva googla skribenterna för att kunna göra en bedömning av det SvD publicerar? IDAG sidan har ju så himla bra artiklar om så många intressanta ämnen, förstör inte det genom att publicera " förtäckt reklam" av det här slaget”.

Ingenstans i artiklarna redovisas Paula Asarnojs yrke. I en faktaruta nämns psykoprofylax, som Profylaxgruppen erbjuder, som en lösning på problemet med förlossningsskräck. Men Per Söderström, redaktör för Idagsidan, ser inget problem med Asarnojs roll.

– Vi visste att hon var anställd av profylaxgruppen. Men det hon skrev handlade inte om Profylaxgruppen.

Men ämnet ligger ganska nära deras verksamhet?
– Det är inte ovanligt att frilansar står på flera ben.

De erbjuder ju en lösning på problemet hon skriver om?

– Visserligen gör de det, men de är en av många verksamheter som gör det. Vi hade en diskussion med Mats-Eric Nilsson som är redaktionschef och vi kom fram till att det inte fanns någon risk för jäv. Hon skrev inte om Profylaxgruppens verksamhet utan om enskilda personers sätt att hantera det här.

Varför har ni inte skrivit om hennes roll i anslutning till artiklarna?

– Det är ofta så med frilansar att de har olika yrkesroller. Det är svårt att redovisa allt. Jag bedömde inte att det var så kontroversiellt men jag ska tala med min redaktionschef om det. Jag tycker inte att ämnet är så kontroversiellt.

Paula Asarnojs har inte frilansat för SvD förut och berättade om sin roll för SvD när man köpte jobbet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.