Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 7 December 2012, 08:33
Mats Svegfors.
Foto: Mattias Ahlm/SR
Svd:s förre chefredaktör och SR:s förre vd, Mats Svegfors, fasar över utvecklingen inom medieindustrin: "Hur vi än mäter satsar vi däremot mindre på journalistik. Mediesamhället expanderar. Men journalistiken krymper", skriver han i sitt debattinlägg hos Expressen.
Ämnen i artikeln:
Mats SvegforsMats Svegfors konstaterar att det fanns 7 000 journalister på landets dagstidningar för tjugo år sedan och idag är 2 000 av dessa borta. Det vill säga mer än var fjärde är puts väck.
Sveriges Radio och Sveriges Television har också skurit ned antalet anställda med en tredjedel under motsvarande tidsperiod:
"Av maktens kamrerare tutas vi i att så ska det vara. Alla verksamheter måste rationalisera och spara. Men så är det inte", skriver han på Expressens debattsida.
Här anser Mats Svegfors att man har helt fel. Det vill säga verksamheter ska inte, och kan inte, rationalisera.
Han exemplifierar med att det så sent som för 20 år sedan fanns 127 000 lärare i Sverige, medan motsvarande siffra idag är 158 000. Antalet poliser har gått från 17 000 till 20 000 under samma tidsperiod:
"Men likväl lägger vi inte en större andel av våra samlade resurser på sjukvården, skolan och polisen. Vi har blivit rikare och använder pengar för det som är viktigt."
Han konstaterar också att Internet inte fanns för 20 år sedan och att det har uppstått en fullständig explosion av underhållningsjournalistik i alla medier.
"Förhållande är absurda. På andra professionella områden höjer vi kraven: fler poliser och avsevärt mycket bättre utbildade poliser, fler lärare som dessutom ska ha en fullgod utbildning för att få sätta betyg, fler läkare som att (sic) hela tiden ska följa med i en (sic) allt snabbare spetsutvecklingen av medicinsk kunskap."
Han tycker det samtidigt är högst oroväckande att det finns ytterst få journalister som har de specialistkunskaper som krävs för att exempelvis kritiskt kunna bevaka sjukvården.
"Vi talar så ofta om medialiseringen av samhället. Men när det gäller journalistikens huvuduppdrag, skildringen och den kritiska granskningen av makten, sker det i stället en avmedialisering. Och den sker med såväl den politiska som privata maktens goda minne", skriver Mats Svegfors.
Han hävdar också att det största problemet uppstår om människor i ledande positioner i medievärlden inte beskriver problemet för då tror människor i gemen att: "det inte finns något problem."
"I det alltmer kvalificerade kunskapssamhället håller vi på att nedrusta journalistiken, den funktion som i demokratins tjänst ska sammangjuta all den specialiserade och fragmenterade särskunskapen till något helt och gemensamt."
Publicisten Mats Svegfors är inte bara före detta chefredaktör för Svenska Dagbladet, utan även tidigare på för Sveriges Radio.
Karl-Johan Byttner
Ämnen i artikeln:
Mats Svegfors