Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sveland: Jag blev så ledsen och upprörd

Publicerad: 13 oktober 2014, 10:31

Maria Sveland upprörs över ”sexualiseringen” av Alice Bah Kuhnke.

Journalisten, debattören och författaren Maria Sveland går till rasande angrepp mot medie-Sverige. Hon anser att mediernas "förlöjligande och sexualisering" av nya kulturministern Alice Bah Kuhnke är ett exempel på hur kvinnliga makthavare avpolitiseras. – Jag kände bara att jag blev så ledsen, upprörd och provocerad.


Hon menar att det finns hur många exempel som helst på hur kvinnliga ministrar blir bemötta och beskrivna på ett annorlunda sätt jämfört med manliga makthavare.

– Det är en återspegling av det sexistiska samhälle som vi lever i, säger Maria Sveland.

I sin ETC-krönika beskriver Maria Sveland hur hon tvingats nypa sig själv i armen över nyhetsrapporteringen om Alice Bah Kuhnke.
Hon trodde först att 20 års bilder hennes programledarskap för Disneyklubben var ett uttryck för elaka människor som "flyttat över skolgårdsmobbingen till nätet".

Bilderna dök sedan upp i tidningar och på tv och kulminerade med att Aftonbladets kulturchef Åsa Lindberg såg utnämningen som ett skämt.
Hon drar sig till minnes pressbevakningen av FI med "Närgångna bilder på deras kroppar, beskrivningar av deras utseende och kläder..."

– Det var ju ett enormt hat och förlöjligande av FI år 2005. Som feminimist hoppas man ju att vi har kommit framåt. Att vi har blivit klokare och lärt oss något av tidigare drev. Men nu ser vi samma sak hända igen med Alice Bah Kuhnke trots att det gått några tio år, säger Maria Sveland.

Hon nämner bland annat Okej-bilden där Alice Bah Kuhnke står med cigarr i munnen och svart tejp för brösten, men också att media har rapporterat om när Fredrik Wikingsson basunerade ut att han hade legat med Alice Bah – skedde hela fem gånger mitt i centrala Stockholm.

– Det blir tydligt gång på gång att vi inte har kommit längre, säger Maria Sveland.

Hon menar också media har gjort allt för att ifrågasätta kulturministerns kompetens.

Kulturnyheternas redaktör Per Andersson ställde sig exempelvis frågande till en om en debattartikel om Alice Bah Kuhnke ens har en ideologisk grundhållning och ett annat exempel var när en TV4-reporter pressade henne för att få besked om tv-licensens vara eller icke vara.

– Det går ju inte att vara insatt i hur man ska göra kulturbudgeten efter bara några dagar på posten och ändå skriver man att hon är visionslös. Det känns oerhört förminskande med tanke på vi talar om en person som har erfarenhet inom massa områden. Nu har hon reducerats ned till att hon var programledare för Disneyklubben. Men herregud det var ju 20 år sedan, säger Maria Sveland.

Varför sker förändringen så långsamt?
– Vi lever i ett extremt sexistiskt samhälle där kvinnornas kroppar visas på helt andra sätt än mäns. Vi har det ändå från föds att kvinnor ska vara vackra och snygga, medan män ska vara starka och ha makt, säger Maria Sveland.

Hon menar att kvinnorna har fått ta mer plats på beslutsfattande poster under de senaste 30-40 åren, vilket provocerar män.

– Männen är vana vid sina privilegier, säger Maria Sveland.

I sin krönika avslutar hon med:

"Nu ser vi det hända igen och i min vakna dagdröm skäller jag ilsket mot det jag ser och läser. Skäms på er, för i helvete".

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.