Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sven-Olof Bodenfors polisanmäld

Publicerad: 17 mars 2010, 14:37

Styrelseordförande för Göteborgs Internationella Filmfestival, GIFF, Sven-Olof Bodenfors samt övriga i styrelsen har polisanmälts för brott mot upphovsrättslagen. Anmälan kommer från svenska Channel 1 och rör kultfilmen ”Thriller – en grym film” – med före detta utvikningsbruden Christina Lindberg i huvudrollen.


Ämnen i artikeln:

Sven-Olof Bodenfors

truefalse

(Foto: Björn Elgstrand)

Inför årets filmfestival i Göteborg var före detta pinuppan och skådespelaren Christina Lindberg en av årets vintervärdar.

Den 4 februari pratade hon om sin roll i kultfilmen ”Thriller – en grym historia”. Hon visade även en sekvens och presentationen lades ut på GIFF:s webbplats.

Detta fick filmproducenten Bo Arne Vibenius att polis­anmäla styrelseordföranden för GIFF, reklammannen Sven-Olof Bodenfors, och övriga styrelsen för GIFF:
– Här talar vi om en riktig kommunikationsexpert som är grundare av en Sveriges främsta reklambyråer, Forsman & Bodenfors. Sven-Olof Bodenfors borde veta vad som gäller, men struntar i andras rättigheter. Då blir man fly förbannad, säger Bo Arne Vibenius.

Stora ekonomiska intressen ligger bakom.

”Thriller – en grym historia” har i dag kultstatus och har inspirerat demonregissören Quentin Tarantino till Uma Thurmans huvudroll The Bride i ”Kill Bill”.

Enligt Bo Arne Vibenius låg Channel 1 i förhandlingar med japanska investerare kring dvd-, blue-ray- och internet­rättigheter för filmen. När japanerna förstod att slutet av filmen hade lagts ut på nätet drog man sig ur:
– Vi talar om stora summor. Det här var min pensions­försäkring, säger Bo Arne Vibenius.

Bo Arne Vibenius har skrivit manus, regisserat, producerat och tagit stillbilderna till ”Thriller”. Totalt lade han ned uppemot 300 000 kronor på filmen. När den stod klar totalförbjöds den av Statens biografbyrå. Så har det varit ända fram till i dag:
– Censuren hävs nästa år, men även om filmen har kultstatus har jag mycket svårt att tro att den skulle gå upp på svenska biografer, säger Bo Arne Vibenius.

På GIFF hanterar Åsa Bernlo­ frågan om polis­anmälan. Hon bekräftar att Christina Lindberg visade en 45 sekunder lång sekvens av filmen och att presentationen filmades och lades ut på nätet. Därefter går uppgifterna isär:
– Jag känner inte till att Channel 1 skulle ha legat i förhandlingar med japanska intressenter. Det är något som Bo Arne Vibenius har lagt till senare i diskussionen. Av presentationen framgick heller aldrig att det var slutet som visades på filmen, säger Åsa Bernlo.

Hon menar också att så fort Bo Arne Vibenius fått syn på presentationen och kontaktat GIFF togs den bort. Hon hävdar också att filmsekvensen endast syntes i bakgrunden samt att visningen faller inom den så kallade citaträtten.

Enligt henne väljer GIFF:s vintervärdar sitt eget program. Däremot brukar GIFF säkerställa att presentationen inte bryter mot upphovsrättsliga regler. Så skedde även i detta fall, men trots detta finns alltså en polisanmälan mot GIFF.

Paul Björklund är ansvarig handläggare på polisen i Göteborg. Han vill inte kommentera ärendet, utan uppger att han inväntar ytterligare material från länskriminalen i Stockholm. Sedan är det upp till åklagarmyndigheten att bedöma om man ska gå vidare.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Sven-Olof Bodenfors

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.