Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svensk affärsman fick förkortat straff i etiopiskt fängelse

Publicerad: 24 januari 2012, 07:35

De fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har suttit med i samma fängelse som en svenska affärsman som precis har släppts efter att ha fått sitt straff förkortat.

Foto: Scanpix.

En svensk affärsman satt i etiopiskt fängelse ihop med de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Affärsmannen fick straffet förkortat och släpptes strax före jul. Samtidigt besöker EU-höjdare Etiopien för att ta upp svenskarnas fall.


Ämnen i artikeln:

Carl BildtJohan PerssonMartin SchibbyeEtiopien

Ekot kan idag, tisdag, berätta att medarbetare vid ambassaden i Addis  Abeba träffat mannen på fri fot den 20 december. Det vill säga bara en  dag före de svenska terroristanklagade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson dömdes till elva års fängelse.

Affärsmannen greps  för drygt ett år sedan och dömdes till 3 år och  7 månaders fängelse för  checkbedrägerier. Den svenska ambassaden har träffat honom flera gångar  för att hjälpa honom med hans fall.

Mannen överklagade straffet till Högsta domstolen och straffet omvandlades till villkorlig dom.

Fallet  kring affärsmannen är omgärdat av hög sekretess, men Jon Åström  Gröndahl, kansliråd på utrikesdepartementet ger följande kommentar:
–  Vi har information om att en svensk medborgare frigavs strax innan jul,  det är den information jag har, säger han.

De terroristdömda svenska journalisterna  Martin Schibbye och Johan Persson haft mycket kontakt med affärsmannen i  och med att denne suttit i samma del av Kalityfängelset i Addis Abeba,  enligt Ekot.

Martin Schibbye och Johan Persson ansökte nyligen om benådning i hopp att få sitt 11-åriga fängelsestraff förkortat.

Enligt Ekot är det dock oklart om det här fallet kan ge  signaler om hur Etiopien kan agera gentemot de fängslade svenska  journalisterna.

Idag,  tisdag, rapporterade DN också att EU:s utvecklingskommissionär, Andris  Piebalgs, åkar till Etiopien i samband med Afrikanska Unionen,  AU:s, toppmöte.

Toppmötet inleddes under måndagen och Andris  Piebalgs ska framföra EU:s synpunkter kring fallet med de svenska  journalisterna till den etiopiske premiärminstern Meles Zenawi.

Även  Frank Belfrage, Carl Bildts närmaste man tillika den som har  huvudansvaret för svenskarnas fall på UD, finns med vid toppmötet.

DN  rapporterar samtidigt att den etiopiska regeringen sänt en dokumentär i  statlig tv i helgen där man försvarar sin rätt att döma utländska  journalisterna.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.