Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svensk app-verkstad skördar framgångar utomlands

Publicerad: 19 december 2012, 09:54

Apple har i dagarna utsett Kokbokshyllan till en av de bästa matapparna. Appen har laddats ned över 40 000 gånger på fyra månader. Decor Tab Creator valdes till enda svenska bidrag i samband med Seedcamp Paris.


– Vi har svårt att dunka oss själva i ryggen, men är två väldigt stolta  före detta reklamare från lilla Göteborg som fått stora Apple i USA att  vrida på sina huvuden, säger Nicklas Gottrup, en av två grundare av  Kokbokshyllan i en kommentar.

Enkelt förklarat är Kokbokshyllan ett nytt koncept för digitala kokböcker och specialutvecklad för iPads.

Appen  tar den traditionella kokboken och adderar verktyg och funktioner som  exempelvis röststyrning för att man ska slippa kladda ned sin iPad.

Tjänsten  erbjuder också kända kockar som man kan följa med hela vägen in i köket.  Välkände Leif Mannerström är ett sådant exempel.

Tjänsten introducerades den 14 september och har redan laddats ned 40 000 gånger. Appen har nu även utsetts till en av de bästa matapparna i tävlingen App Store Best of 2012.

Apple  gör dock inte klart för vilka kriterier man går på då man gör sitt val,  enligt Viveca Järnhult, som är den andra grundaren av Kokbokshyllan:
–Det  vi får mest beröm för är att vi har ett pedagogiskt upplägg och att  innehållet är vackert presenterat.

Decor Tab Creator är ytterligare ett  exempel på en app som skördar internationalla framgångar. Appen  används för att skapa snygga Facebook-sidor.

Målgruppen är framförallt  småföretagare.Appen använder ett drag-and-drop-baserat gränssnitt.  

Appen är utvecklad av digitalbyrån Weightpoint och visionen var att  göra webben till en: ”enklare och vackrare plats.”

Den första  betaversionen släpptes i i samband med Chalmers Spring Camp i år.

Nu är  man nyss hemkommen från tävlingen SeedCamp, där hundratals lag från  Europa ansökt om att få vara med, men endast 20 utsågs:
– De  konkurrenter vi har tittat på är antingen för krävande av användaren i  form av programmeringskunskaper, eller så utgår de från strikta mallar  som inte tillåter konfigurering. Vi tror att man vill vara helt fri när  man skapar sin layout, säger Robin Harnesk, Art Director på Weightpoint i  en kommentar.

Kokbokshyllan finns tillgänglig här, medan Decor Tab  Creator finns här.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.