Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svensk fotograf vann strid mot utländsk tidning

Publicerad: 24 april 2009, 13:25

Fotografen Olof Jarlbro har vunnit en strid om utebliven betalning mot den tjeckiska tidningen Reflex som ägs av mediejätten Ringier. Tidningen tvingas nu betala lönen retroaktivt samt advokatkostnaderna.


Tidningen som Jarlbro vann över.

– För egen del var det mest av principiella skäl jag tog det till rätten. Summan var inte speciellt stor men jag vet att de har gjort så här förut, det vill säga beställt ett jobb och sedan vägrat att betala, och därför ville jag få det prövat i rätten, säger Olof Jarlbro.

Jarlbro fick uppdraget 2008. Det gällde en dokumentation av den maoistiska republiken i Nepal.
– Jag fick en deadline att jobba mot och levererade jobbet i tid men sedan bytte de redaktör och jobbet föll bort. Sedan blev det för gammalt och kom aldrig med i tidningen. Då hävdade de att deras policy var att betala först när jobbet var publicerat, vilket inte var vad vi kommit överrens om, säger Olof Jarlbro.

Jarlbro skaffade sig en advokat och tog strid mot tidningen. I veckan beslutade en domare till Jarlbros fördel. Reflex tvingas nu betala lönen retroaktivt samt alla juridiska kostnader.
Lönen för jobbet var cirka 4 000 kronor.

En av bilderna från jobbet i Nepal.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.