Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svensk journalist svartlistad av Kina

Publicerad: 13 september 2016, 12:22

Jojje Olsson har ingen aning om varför han har blivit svartlistad

Efter sju år i Kina fick frilansjournalisten Jojje Olsson sitt visum indraget. Utan förklaring.


Ämnen i artikeln:

Kina

Jojje Olsson har som frilansjournalist rapporterat för svensk media från Kina i sju år. Dessutom har han precis släppt boken Det nya Kina som är starkt kritisk mot president Xi Jinping.

Han har inte haft några problem med att få visum, fram tills i sommar.

– Då blev jag nekad. När jag frågade visumcentret, som sköter visumen för kinesiska ambassaden i Stockholm, så ville de inte ge någon förklaring. De sa att 'har du inte fått visum så förstår du säkert varför', säger han till Resumé.

Som frilansare i Kina har han bland annat skrivit för svenska tidningar som Fokus, Affärsvärlden, Axess och Finansliv. Jojje Olsson har under åren som reporter i Kina haft arbetsvisum och affärsvisum med särskild inbjudan. Men inget journalistvisum eftersom det enligt honom är nästan omöjligt att få som frilansare och för att en ansökan för ett sådant troligtvis hade lett till en snabbare svartlistning, något som hänt två av hans studiekamrater.

Efter visumproblemen har han flyttat till Taiwan men kommer att skriva om samma ämnen som förut genom att pendla mellan Taipei och Hongkong. Den stora förändringen blir att han inte kan fotografera från Kina längre. Intervjuer går att göra genom Skype, där man med rätt teknik kan hindra regimen från att avlyssna.

– Ska jag vara helt ärlig känns det inte helt säkert att åka till Kina även om jag skulle få ett visum med tanke på vad som hänt med de andra svenskarna.

Varför tror du att du nekas visum?
– Jag har skrivit om svenskarna Peter Dahlin och Gui Minhai som kidnappats och om den militära upptrappningen i Sydkinesiska havet. Men mest sannolikt beror det på min nya bok som är kritisk mot hur Kina har utvecklats under den nya presidenten. Böcker är ju mer omfattande än artiklar.

Jojje Olsson fortsätter:
– Jag hade en gammal inresa kvar på mitt visum men det makulerades så jag fick inte åka in alls. Jag kunde inte få ett turistvisum via Hongkong heller, inte ens det enklaste turistvisumet. Det är väldigt ovanligt. På visumcentret sade de att jag kan söka igen men att jag inte kommer få något.

Har du skrivit artiklar på engelska?
– Jag har försökt ligga under radarn. Jag har skrivit för en mindre publikation på engelska om bostadspolitiken men den var inte särskilt kritisk. Den enda rimliga förklaringen är att Kinas regim har läst mina svenska texter och fattat beslutet därefter.

Jojje Olsson tror att regimen har börjat följa mindre språk noggrannare, medan fokus tidigare har legat på engelska och kinesiska.
– Det finns någon på den kinesiska ambassaden i Stockholm som har till uppgift att kolla på vad som skrivs om Kina i svensk media, men jag vet inte hur noggrant de kollar.

Har du haft problem tidigare?
– Under de här sju åren har jag inte haft någon kontakt med myndigheterna som journalist. Så det kom som en blixt från en klar himmel. Men sedan Xi Jinping blev president 2013 har klimatet blivit hårdare både för inhemska och utländska journalister.

Vad tror du är anledningen till att myndigheterna slår ned på svenskspråkig Kina-rapportering?
– Man vill kväsa kritik i alla länder. Men jag kan tänka mig att de kollar noggrannare på Sverige i och med fallen Peter Dahlin och Gui Minhai. Norge var i en liknande situation efter att de gav Nobelpris till regimkritikern Liu Xiabo. Sedan finns det många utbytesstudenter från Kina i västliga länder. Det handlar om att påverka bilden av Kina genom att försöka kontrollera media.

Vad innebär åtskruvningen för svensk Kina-rapportering?
– Svensk media har alltid haft en ganska blygsam och bristande rapportering från Kina. Nu när tumskruvarna dras åt är det viktigare än någonsin att man skildrar klimatet där. Det här är givetvis en utstuderad taktik från regimen för att minska de kritiska rapporterna om utvecklingen i landet.

Han berättar att han och många andra hade förhoppningar om ett friare klimat när Xi Jinping tillträdde som president 2013.

– Han var yngre och välutbildad och vi trodde på politiska liberaliseringar. Men ganska snabbt stod det klart att hans viktigaste mål var att slå vakt vid maktmonopolet. Det bubblar ett missnöje i Kina vad gäller mänskliga rättigheter och missnöje. Just nu slår man ned med en kraft som inte setts sedan händelserna vid Himmelska fridens torg.

Björn Wallenberg

Ämnen i artikeln:

Kina

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.