Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svensk journalist vinner strid mot Google

Publicerad: 28 juni 2017, 13:02

Journalistens adress ligger ute på Google.

Foto: Pexels

(UPPDATERAD) En kriminalreporter på en stor svensk tidning med skyddade personuppgifter begärde att Google skulle plocka bort en sökträff, som leder fram till en sajt där han blivit uthängd. Sökjätten sade först nej – men har nu ändrat sig sedan Datainspektionen inlett en granskning i fallet.


Ämnen i artikeln:

journalistikDatainspektionenGoogle

Reportern har tidigare fått nobben av Goggle vid två tillfällen. I sina mejl till sökjätten har kriminalreportern använt såväl sina chefer som polisen som referenser för att bevisa att det verkligen råder en hotbild mot honom. Genom sökträffen länkas besökaren till en sajt där journalistens, adress, personuppgifter och familjemedlemmar blir uthängda. Men sökjätten har alltså gett rött ljus båda gångerna.

Googles motivering till det nekande beslutet var att uppgifterna relaterar till journalistens yrkesliv, och bedöms därför vara av "allmänhetens intresse".

– Jag har mötts av standardsvar vid båda tillfällena och har svårt att tro att de har gjort någon ordentlig utredning. Det är så klart beklämmande sett till vilken makt och kompetens som de sitter på. Det vore en enkel åtgärd för Google, men de har inte hjälpt mig trots den hotbild som finns mot mig, sade journalisten till Resumé tidigare i dag.

Kriminalreportern valde att ta vidare sin begäran till Datainspektionen än en gång, utan några större förväntningar.

– Jag är inte så jävla hoppfull ärligt talat. Vis av erfarenhet ser jag ingen anledning till att sökträffen kommer att försvinna dessvärre. Jag fick ett bra gehör från Datainspektionen förra gången, men de har inget reellt mandat att göra något åt saken. Det hände ingenting.

Men den här gången blev vände lyckan för journalisten. Kort efter Resumés publicering under onsdagseftermiddagen hörde Google av sig till reportern och meddelade att de efter ytterligare granskning nu väljer att blockera webbadressen för sökningar.

Var har det inneburit för dig att dina personuppgifter uthängda?
– Jag är inte rädd personligen. Men det har skapat en oro som ligger där under ytan. Inte minst eftersom mina anhöriga hängs ut. Frustrationen blir dessutom större när jag vet hur enkelt det är att åtgärda problemet. När folk på min arbetsplats kan hitta personen som står bakom IP-adressen så kan det inte vara särskilt svårt för Google att göra det, säger journalisten och fortsätter:

– Det pratas mycket om hot och hat mot journalister. Det hålls seminarium och föreläsningar. Men jag tror tyvärr att det ska till någonting fruktansvärt, som att en reporter blir skjuten, för att debatten ska leda till handling. Vi behöver se över lagstiftningen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.