Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svensk ny fotbollschef på The Guardian

Publicerad: 23 september 2013, 13:10

Marcus Christenson, ny fotbollschef på The Guardian.

En svensk har tagit sig till medietoppen i fotbollens vagga England. Marcus Christenson, som började som vaktmästare på DN:s kulturavdelning, är ny fotbollschef på den stora draken The Guardian. – Självklart är jag är jättestolt, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

The Guardian

Marcus Christenson, som tidigare bloggat på Fotbollskanalen.se och jobbat åt Offside, har fått toppjobbet som många fotbollsjournalister bara kan drömma om.

Nyligen tillträdde han som fotbollschef på självaste The Guardian där han jobbat i fem år.

Hur stort känns det?
– Otroligt stort faktiskt, måste jag säga, speciellt eftersom engelskan inte är mitt första språk. Jag växte upp i lilla Rosersberg utanför Stockholm men mina föräldrar skickade mig till USA när jag var 13 och Tyskland när jag var 18 så väldigt tidigt började jag intressera mig för språk och andra kulturer. Dessutom så har England världens bästa tidningar i mitt tycke så det är klart att jag är jättestolt, säger Marcus Christenson.

Hur gick det till när du fick jobbet?
– Vår tidigare fotbollschef, Mike Adamson, fick ett erbjudande att gå till The Telegraph så vi var tvugna att anställa en ny fotbollschef. Vi sökte externt och internt och 12 personer fick komma på en första intervju och fyra personer på den andra, då vi hade fått specifika uppgifter att utfärda. På något sätt lyckades jag övertyga mina chefer att jag var rätt man för jobbet. Jag tror kanske att det var en perfekt tidpunkt för mig. Jag har en hel del erfarenhet men är fortfarande tillräckligt ung för att ha bra koll på den digitala marknaden, sociala medier etc.

Kan du berätta om vad du kommer att göra?
– Jag kommer alltså att vara ansvarig för all planering när det gäller fotboll för The Guardian, the Observer och theguardian.com. Vilka saker vi täcker, vilka spelare vi intervjuar osv osv. Det känns otroligt roligt och spännande, speciellt med tanke på att det är ett VM-år. Nu gäller det bara att England kvalificerar sig.

Hur viktigt är fotboll för The Guardian?
– Fotboll är ju den absolut största sporten här i England (med cricket och rugby som tvåa och trea). Nu på nätet kan man ju mäta exakt hur många personer läser våra artiklar och jag skulle säga att fotbollen står för 60-70 procent av all vår trafik till theguardian.com/sport.  Och jag tror att fotbollen bara kommer att bli viktigare och viktigare för oss med tanke på hur många personer runt om i världen bara blir bättre och bättre på engelska.

Hur ser din bakgrund ut?
–       Jag är född i New Jersey, USA, men flyttade till Sverige och Rosersberg när jag var två och ett halvt. Ville bli fotbollsproffs men var för dålig och satsade på att bli sportjournalist istället. När jag hade gjort lumpen skrev jag ett brev till de fyra stora tidningarna i Stockholm och sa att jag kunde göra vad som helst på tidningen och satt en vecka senare som vaktmästare på DN:s kulturavdelning. Efter tre månader där tog jag mig mod och gick ner till sportavdelningen och frågade om jag kunde göra något och en vecka senare skrev jag min första basketrapport för DN...

Det blev vägen in.

– Det blev sommarjobb på DN-sporten och frilans före jag flyttade till England och gick en mediakurs på Coventry University. Där träffade jag min blivande fru så jag flyttade till London 1999 och började frilansa. 2004 började jag skriva om europeisk footboll för The Observer och 2008 fick jag fast jobb på the Guardian som skribent, redigerare och sedermera skribent samt nattchef.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

The Guardian

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.