Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svenska Amazon säljer produkter med nazistiska symboler

Publicerad: 28 oktober 2020, 15:46

Tyrrunan är i dag framför allt förknippad med den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Sverige.

Foto: TT/Amazon

När Amazon nu lanseras i Sverige är det bland annat med ett duschdraperi täckt av tyrrunan, en populär symbol bland nazister, i produktkatalogen. Efter att Resumé kontaktat Amazon har produkterna tagits bort.


Ämnen i artikeln:

Amazon

Amazon har som bekant lanserat sin svenska sajt i dag, efter år av spekulationer och väntan. Hittills verkar det vara något av en tuff start, då medierapporteringen framför allt präglats av de många misslyckade automatöversättningarna som många produkter på sajten fått. Bland annat har ett duschdraperi och en jacka från Adidas fått ordet ”våldtäkt” i sitt namn. 

Läs mer: Grov språkmiss när Amazon lanseras i Sverige: Kallar produkter för ”våldtäkt” 

Men när man söker på den svenska sajten framkommer även att Amazon har ett antal kontroversiella produkter i den gigantiska katalogen. I skrivande stund ligger tre produkter ute på den svenska sajten med symbolen tyrrunan, i samma färg och form som den kända nazistflaggan med hakkorset som även var Tysklands nationalflagga mellan 1935 och 1945.   

Där kan den som vill köpa hem ett duschdraperi för drygt 300 kronor, eller ett par knästrumpor med multifunktion för sport, gym, yoga, vandring eller cykling för lite över hundralappen. 

Skärmdump från Amazons sajt.

Tyrrunan användes av nazister i Tyskland på 1930-talet, men är i dag framför allt förknippad med den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Sverige. Den kommer ifrån den fornnodiska guden Tyr. 

Den är dock inte olaglig att använda, vilket stod klart efter att hovrätten för nedre Norrland häromåret bedömde att användning av symbolen inte är hets mot folkgrupp. 

Ännu fler produkter med symbolen finns på amerikanska Amazon, och går att beställa hem till Sverige. 

När Resumé kontaktar Amazon för att fråga hur de ställer sig till tyrrunan och att produkterna finns på sajten är svaret något svepande. 

”Tredjepartsförsäljare är självständiga verksamheter och måste följa våra riktlinjer när de säljer sina produkter på vår sajt. Om inte dessa regler följs kommer vi att vidta åtgärder, som borttagande av kontot. Produkterna i fråga är inte längre tillgängliga”, skriver en talesperson för Amazon till Resumé.   

Medan produkterna under det svenska namnet är borttagna finns dock fortfarande ett par basebollstrumpor kvar vid en sökning på ”tyr rune” på engelska. 

Så sent som i somras avslöjade BBC att flera rasistiska och nazistiska produkter såldes på Amazon och e-handelssajten Wish. Vid tillfället gick det då att klicka hem en flagga med ett keltiskt kors, en vanlig symbol inom den högerextrema rörelsen. Amazon sålde även en flagga med samma symbol som terroristen, som sköt ihjäl 51 personer vid en moské i Nya Zeeland 2019, bar vid dådet. 

Läs mer: Amazonspecialister om den tröga starten ”Den här möjligheten kommer inte igen” 

 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

Amazon

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.