Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svenska chefredaktörerna om säkerheten efter Parisattacken

Publicerad: 7 januari 2015, 16:12

Thomas Mattsson, Pia Rehnqvist och Katrin Säfström.

Foto: Andreas Elgstrand och pressbilder.

Tidigare i dag attackerades den franska satirtidningen Charlie Hebdo av tre maskerade gärningsmän som öppnade eld. Nu kommenterar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, Sydsvenskans Pia Rehnqvist och NA:s Katrin Säfström hur de ska hantera säkerheten på sina respektive redaktioner.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanExpressen

Minst tolv personer dog i attacken som skedde i Paris tidigare i dag. Ännu har ingen grupp tagit på sig gärningen, men president Francois Hollande sa på en presskonferens strax efter attentatet att det inte råder några tvivel på att det handlar om ett terrorattentat.

Charlie Hebdo har gjort sig kända för sina provokativa karikatyrer, som bland annat riktats mot Islam. I Sverige blev det 2010 stort ståhej kring publiceringen av Lars Vilks Muhammedteckningar, där NA drabbades hårdast och chefredaktören fick dödshot, men även Expressen, Sydsvenskan och DN valde att publicera teckningarna.

Nu kommenterar flera av tidningarnas chefredaktörer hur de ser på säkerheten efter attacken i Paris. Nerikes Allehanda vidtar inga förändringar i nuläget, på Sydsvenskan vill man inte kommentera om de vidtar några förändringar och det vill inte heller Expressen.

Thomas Mattson skriver i ett mejl till Resumé:

– Vi ser naturligtvis över säkerheten fortlöpande, men det är viktigt att nu fokusera på det centrala: detta var ett angrepp på yttrandefriheten och medierna måste nu solidariskt stå upp för rätten till fri åsiktsbildning – också om den är provocerande.

Finns det anledning att höja beredskapen även på Expressen?
– Jag vill inte kommentera säkerhetsåtgärder kring Expressen-huset, där också Dagens Nyheter och SBS Radio sitter, eller vilken beredskap vi har kring enskilda medarbetare. En generell kommentar är nog att det är svårt för en tidning att fullt ut skydda sig mot terrorism.

Katrin Säfström tycker att det är viktigt att komma ihåg att NA inte utsatts för något hot, och att det därför inte finns någon anledning till oro.

– Det är mycket svårt att se vilka konsekvenser detta kan få för journalistiken. Det viktiga är att värna tryckfriheten och fördöma den här typen av terrorhandlingar, skriver hon till Resumé.

Pia Rehnqvist säger att den här typen av attentat påverkar oss alla.

– Jag bedömer att vår säkerhet i grunden är god, som alla mediehus är vi väl medvetna om de risker som finns och hur vi ska arbeta för att undvika dem. Exakt vad vi gör och inte gör vill vi inte kommentera, av skäl som alla säkert förstår. Vi publicerade Vilks tidigare men det har vi levt med sedan dess. Jag bedömer dock inte att vi är mer utsatta än andra svenska medier i dag.

Vad kan den här typen av attentat få för konsekvenser för journalistiken, enligt dig?
– Jag hoppas innerligt att det inte får andra konsekvenser än att vi lyfter vikten av yttrandefrihet och fri, stark press. Det värsta som kan hända är ju att vi publicister börjar tveka kring publiceringar av säkerhetsskäl. Samtidigt är yrkesmänniskors liv ett enormt ansvar att ha så vi kan heller inte blunda kring problematiken.

På samma fråga svarar Thomas Matsson:
– Vi kommer, hoppas jag, få se omedelbara sympatiyttringar och jag hoppas att alla försvarstal för pressfriheten inte glöms bort av enskilda redaktörer som i framtiden ska fatta beslut om kontroversiella publiceringar. Terroristerna vill ju att medierna ska idka självcensur.

Resumé har även sökt DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, som inte gått att nå. Däremot har han kommenterat attacken i en text på DN.

"Detta är ett mordiskt angrepp, inte bara på en tidning och dess medarbetare. Valet av mål visar att gärningsmännen velat träffa det öppna samhällets själva fundament: det fria ordet, rätten att få provocera och tänja på gränser – ibland också genom att gå över gränsen (...) Vi är en tidning. Vi har sorg i dag", skriver han bland annat.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

SydsvenskanExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.