Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svenska gjorde Årets Scoop i England

Publicerad: 22 april 2008, 13:19

26-åriga svenskan Jenny Engström har tilldelats utmärkelsen Årets scoop i England för en intervju med en frigiven Guantánamo-fånge.


Jenny Engström jobbar på lokaltidningen North West London Newspaper och bakom utmärkelsen står The Newspaper Society.

Hur bar du dig åt för att få den första intervjun med Jamil el- Banna, efter att han efter fem år frigavs från det amerikanska fånglägret?
– Min tidning drev i flera år en kampanj för hans frigivande. Jag byggde upp ett nära förhållande med fångens fru och deras fem barn. När han frigavs ockuperades deras hem av världspressen, men jag var den ende som släpptes in för att göra en intervju.

– Det roliga är att det inte var pengar eller tidningens storlek som gav mig scoopet, utan det förtroende som jag hade lyckats bygga upp.

Hur fick du jobb på en lokaltidning i London?
– Jag har alltid velat jobba som journalist och har haft en väldig tur. Efter gymnasiet flyttade jag runt i Europa och jag träffade min pojkvän här i London. Efter journalistutbildning har jag jobbat tre år på tidningen.

Vad är det svåraste med att jobba på en utländsk tidning?
– Språket lär man sig rätt snabbt. Det som tar tid att bygga upp är kunskapen om hur det nya landet fungerar; politiskt, juridiskt och kulturellt.

Vad betyder utmärkelsen för dig?
– Det är jättebra om man vill söka jobb. Jag skulle gärna bli korre i London för en svensk tidning.

Var har du fått ditt självförtroende ifrån?
– Mina föräldrar har alltid stöttat mig och trott på mig.

Har ni några fler journalister i familjen?
– Ja, min tvillingsyster Josefin jobbar på Aftenposten i Norge.

Bernt Hermele

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.