Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Svenska journalister borde kanske jobba hårdare”

Publicerad: 25 november 2011, 15:46

Cecilia Uddén tog hem Lukas Bonniers Stora Journalistpris

Foto: Henric Holgersson

Förra helgen blev hon slagen av kravallpolis i Kairo. I torsdags var Cecilila Uddén på plats i Sverige för att motta Lukas Bonniers Stora Journalistpris. – Jag kan vara rädd att arbetet jag gör inte duger, säger hon till Resume.se.


Det är inte första gången Cecilia Uddén går upp på scen som pristagare. 1997 vann hon priset i kategorin radio för sin rapportering från mellanöstern. Med motiveringen ”för att hon med kunskap och stark närvaro i världspolitikens mitt ger oss den stora bilden med hjälp av de små berättelserna” fick hon nu ta emot det mest prestigefyllda priset.

Resume.se möter en glad men samlad vinnare efter prisutdelningen. Hon menar att priset är en stor ära, men främst ger en chans att koppla bort stressen att prestera.

– Det är såklart jätteroligt att få ta emot detta. Men priset betyder även att jag i fyra dagar inte behöver känna mig skräckslagen när jag vaknar på morgonen. Jag kan vara rädd att arbetet jag gör inte duger, inte räcker till.

Cecilia Uddéns långa karriär som utrikeskorrespondent för Sveriges radio har gjort henne till ett känt namn. Hon har varit stationerad i Washington, Jerusalem, Amman och nu Kairo, där hon tidigare arbetat. Årets revolutioner i arabvärlden hamnar högst upp på listan över yrkesmässiga höjdpunkter.

– Att bevaka den Arabiska våren har nog varit det roligaste och mest inspirerande i karriären. Men samtidigt kan jag känna att det varit tungt. Jag är orolig över framtiden i dessa länder, det är många svåra etapper i en förändringsprocess.

Cecilia Uddén undviker noga att svara på frågor om läget på den svenska mediemarknaden.

– Ärligt talat har jag faktiskt ingen aning. Jag arbetar inte i Sverige. Visst händer det att jag läser svenska tidningar, men inte tillräckligt för att bilda mig en uppfattning om den nuvarande situationen.

Hon menar dock att svensk media har mycket att vara stolt över.

– Det finns en fantastisk bredd i svensk journalistik som verkligen ska lyftas fram. Men samtidigt kan jag tycka att det saknas en tillräcklig faktakoll.

Hon ser det oundvikligt att dra en jämförelse med kollegorna på andra sidan atlanten.

– Jämför man med amerikanska tidningar som exempelvis New York Times, arbetar svenska journalister inte alls under samma press. I USA får du sparken om du inte anger två källor i en artikel. Svenska journalister kan upplevas som något tillbakalutade. De bör kanske jobba hårdare.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.