tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svenska publicister: Telias kampanj ett hot mot pressfriheten

Publicerad: 3 maj 2016, 05:58

Foto: Wikimedia/Vugarİbadov

Svenska publicister anser att Telias kampanj hotar pressfriheten, Eurovisionen sänds för första gången även i USA och Whatsapp stängs ner i tre dygn i Brasilien.

Ämnen i artikeln:

MorgonsvepetEurovision Song ContestEurovisionUSADagens NyheterJohan CronemanFacebook MessengerBBCMediaMedier

LL

Louise Lindberg


Telia hotar pressfriheten
I en debattartikel ställer sig 27 svenska publicister kritiska till Telias erbjudande om fri surf i vissa sociala medier. De menar att det är ett direkt hot mot pressfriheten och att det gör det svårt för medieföretag att nå ut då de blir tvungna att tävla med Facebook. Så här skriver de bland annat i debattartikeln:

"Telias uppgörelse med Facebook är ytterligare en spark mot svenska medieföretag. Det är ett försök att testa och tänja gränserna för vad telekombolagen får göra när det gäller att styra innehållet på nätet. Juridiskt är Telias agerande i en gråzon. En medveten provokation mot tanken om ett öppet internet. Om den här typen av affärsmodeller tillåts tvingas Sveriges publicister att köpa sig plats i näten eller göra upp med digitala jättar som Facebook."

Några av namnen bakom debattartikeln är TV4-gruppens vd Casten Almqvist, Sveriges Radios vd Cilla Benkö och Aftonbladets chefredaktör och vd Sofia Olsson Olsén.

LÄS MER: Fri surf för Teliakunder – så länge du är schysst i sociala medier
LÄS MER: Bryter Telias nya kampanj mot nätneutraliteten?

Eurovisionen sänds i USA
För första gången någonsin sänds Eurovisionen i amerikansk tv. Tävlingen, som går av stapeln den 10-14 maj i Stockholm, kommer sändas av tv-kanalen Logo Tv, rapporterar TT. Kanalen ägs av Viacom Media Networks och når ut till 50 miljoner hem i USA. Jon Ola Sand, EBU-chef för Eurovisionen, är glad över nyheten.

– Vi är mycket glada att världens största underhållningsprogram kommer att sändas live i en av världens största tv-marknader för första gången, säger Jon Ola Sand i ett pressmeddelande.

Han menar att nu etableras den redan stora tävlingen ännu mer.

– Nu är Eurovision Song Contest verkligen ett globalt fenomen, säger Jon Ola Sand i ett pressmeddelande.

72 timmars avstängning av Whatsapp i Brasilien
Brasilianska teleoperatörer beordras nu att stänga av meddelandeappen Whatsapp för sina användare. Avstängningen skulle gälla i tre dygn, och orsaken är att myndigheterna inte lyckas komma överens med meddelandetjänsten. Den brasilianska myndigheten vill ha tillgång till meddelanden skickade i Whatsapp till en utredning av ett narkotikafall, men Whatsapp säger att det är omöjligt på grund av att deras meddelanden är krypterade.

Det är inte första gången Brasilien stänger av Whatsapp i landet. Förra året i december inträffade en liknande situation och då stängdes tjänsten av för 48 timmar, skriver The Verge. I Brasilien används Whatsapp av över 100 miljoner personer.

Stöder SVT ett odemokratiskt system?
Det hävdar i alla fall DN-reportern Johan Croneman i en krönika i Dagens Nyheter. Han menar att SVT:s bevakning av kungens 70-års dag var överdriven och att det kanske rentav skulle vara ett fall för Granskningsnämnden. Så här skriver han bland annat:

"Är just statschefens bemärkelsedag förresten en särskild händelse? Hur står sig en statsministers födelsedag vid en jämförelse...? Stefan Löfven blir 60 nästa år i juli. SVT direktsänder väl när hustrun Ulla kommer med födelsedagsbrickan?"

Messenger får "försvinnande meddelanden"
Ja, i alla fall om man ska tro rykten som cirkulerar på Twitter. Det är Twitterkontot iOSApplechanges som har publicerat en skärmdump som liknar en sådan funktion som appen Snapchat går ut på – att bilderna som skickas försvinner efter en tid och sparas alltså inte. Om skärmdumpen är äkta skulle bilderna i Facebooks Messengerapp försvinna efter 15 minuter, skriver Übergizmo. Facebook kallar funktionen för "disappearing messages".

BBC:s sportskommentator sänder i underkläderna?
Gary Lineker är en före detta fotbollsspelare, men numera sportskommentator för BBC Sport. Förra året, efter att Leicester hade vunnit 2-1 mot Chelsea, lovade han på Twitter att om Leicester vinner hela Premier League så kommer han sända i endast sina underkläder. Att laget skulle vinna trodde ingen att var möjligt, och allra minst Gary Lineker själv. Men igår kväll stod det klart att laget kommer ta hem segern, och nu återstår det bara att se om den Leicester-födda sportskommentator har några byxor på sig under nästa säsong.

Pressbyrån för det fria ordet
Dagens Metro ser inte riktigt ut som den brukar. Orsaken är Pressbyråns annons som tar upp både fram- och baksidan av tidningen som är en hyllning till Världsdagen för pressfrihet som infaller idag. Det gör man genom att svärta tidningens framsida, och den enda text som är synlig är orden "Så här liten del av världens befolkning har tillgång till fri press". Så här ser framsidan ut:

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev