Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Svenska rättsväsendet är med i matchen"

Publicerad: 12 december 2007, 14:08

Högsta domstolens beslut i spelfrågan kan betyda att svensk spellagstiftning nu äntligen prövas mot EG-rätten. Den bedömningen gör advokat Stefan Widmark, som är Aftonbladets juridiska ombud i spelmålet.


Aftonbladets juridiska ombud Stefan Widmark.

Aftonbladet och Expressen får prövningstillstånd   i spelfrågan efter ett beslut igår i Högsta domstolen. De domar i tingsrätten där Aftonbladet och Expressen fälldes för brott mot lotterilagen kommer nu att prövas i högsta instans.

– Det här återställer en del av mitt förtroende för det svenska rättsväsendet.   Tidigare har jag uttalat att hanteringen av den svenska lotterilagen varit en rättskandal. Svenska domstolar verkar inte ha tagit någon hänsyn till EG-rätten. Men nu visar Högsta domstolen att svenska rättsväsendet är med i matchen, säger Stefan Widmark.

För kvällstidningarna handlar spelreklamen också om en bra affär. Resumé har tidigare beräknat kvällstidningarnas andel av den utländska spelreklamen till runt 300 miljoner under 2006.

Högsta domstolens beslut är självklart också en seger de utländska spelbolagen.

– Det här är väldigt hoppfullt, och det är tydligt att man tagit intryck av vår argumentation. Men historien har lärt oss att inte ta ut några segrar i förskott, säger Lars Dilschmann, nordisk marknadschef på spelbolaget Ladbrokes.

Högsta domstolen meddelar bara prövningstillstånd. De ger ingen motivering till beslutet. Därför kommer nu både kvällstidningarnas och de utländska spelbolagen att med spänning vänta in att det sätts en tidpunkt för förhandling i Högsta domstolen. Det beslut som sedan Högsta domstolen fattar blir vägledande för hela rättsväsendets hantering av spelfrågor och svensk lotterilag.

Och – om HD finner att svensk lag strider mot EG-rätten – kan beslutet på sikt förändra hela den svenska spelmarknaden.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.