Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svenska supportrar antastade Sportbladets journalist

Publicerad: 25 juni 2018, 05:40

Foto: Skärmdump/Aftonbladet TV

Sportbladets journalist blev trakasserad av svenska supportrar under VM-marschen, Netflix sparkar toppchef och Facebook tar fram uppdateringar i kampen mot fake news. Detta och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Sportbladets journalist trakasserad av svenska supportrar
Inför VM-premiären mellan Sverige och Sydkorea ville sportbladets journalist Malin Wahlberg skildra den svenska VM-festen och supportermarschen till arenan genom att själv närvara i ledet. Det slutade med att flera supportrar trakasserade henne med oönskade närmanden.

I ett klipp som Aftonbladet har lagt upp går det att se när supportrar rufsar henne i håret, pussar henne på kinden och försöker kyssa henne. Detta samtidigt som hon filmas och försöker rapportera marschen.

Simon Bank skrev en krönika om händelsen och om hur Malin Wahlberg kommit in på kontoret och sagt: "Fy fan, det går inte att göra sånt här". Hon är långt ifrån ensam att utsättas för trakasserier i dessa sammanhang.

Simon Bank listar flera händelser i sin krönika. När han för ett år sedan arbetade för Kanal 9 under Europa League-finalen, utsattes hans dåvarande kollega Isabel Boltenstern flera gånger för trakasserier när hon skulle rapportera utanför arenan. Och i samband med VM-kvalmatchen antastades hans kollega Anna Rydén, vilket gjorde att Aftonbladet lämnade in en polisanmälan.

Han listar även utländska händelser, där Fox-journalisten Maria Fernanda Mora fick tafsande händer över sin kropp i samband med en livesändning av ett Champions League-firande med Chivas Guadalajara-supportrar.

"Men om ni undrar varför vi tvekar kring formerna hur vi ska rapportera om det så vet ni nu. En kvinna med en mikrofon kan inte vara på att göra det utan att bli tafsad eller pussad på, för skojs skull. Ska vi bara se åt andra hållet då? Låta bli att polisanmäla övergrepp, låtsas som att det regnar? Fy fan. Ska vi verkligen göra så här?", skriver Simon Bank.

Netflix sparkar toppchef efter rasistiska uttalanden
Netflix pr-chef Jonathan Friedland får sparken efter att ha använt "N-ordet" vid upprepade tillfällen. Den senaste händelsen ska ha inträffat i samband med ett möte tillsammans med andra Netflix-medarbetare, vilket lett till att några av dessa anmält honom. Detta uppger bland annat The Hollywood Reporter.

Jonathan Friedland har tidigare varit verksam som presschef för The Walt Disney Company och även haft uppdrag för The Wall Street Journal och Eastern Eastern Economic Review som korrespondent och redaktör.

Reed Hastings, vd för Netflix, skriver i ett meddelande att beslutet beror på att Jonathan Friedlan vid minst två tillfällen använt sig av "N-ordet" på jobbet, vilket inte ligger i linje med Netflix värderingar. Netflix-anställda har tagit del av ett brev från Reed Hastings angående situationen.

Han skriver bland annat:"Jonathan has been a great contributor and he built a diverse global team creating awareness for Netflix, strengthening our reputation around the world, and helping make us into the successful company we are today. Many of us have worked closely with Jonathan for a long time, and have mixed emotions. Unfortunately, his lack of judgment in this area was too big for him to remain. We care deeply about our employees feeling safe and supported at Netflix".

Det fulla meddelandet går att ta del av här.

Facebooks kamp mot fake news – uppdaterar sitt faktakollsprogram
Facebook har länge brottats med spridningen av fake news på sin plattform. Nu uppdaterar man sitt faktakollsprogram. Med uppdateringarna hoppas Facebook kunna ta bort fejkkonton, samarbeta med andra faktagranskare och marknadsföra trovärdiga och sanningsenliga nyheter.

Facebook har även tagit fram en uppdatering som ska faktagranska foton och videor samt verktyg för att mäta spridningen av fake news, genom bland annat maskininlärning. En faktagranskare i Frankrike påstod att man kunde räda en strokedrabbad person genom att sticka en nål i fingret för att få ut blod. Facebook kunde då se att över 20 domäner och över 1 400 länkar sedan kom med samma påstående. Detta skriver Thedrum.

Adobe tar fram AI som kan upptäcka "photoshoppade" bilder
I samma veva som Facebook brottas med att stoppa spridningen av fake news på sin plattform, så lanserar nu Adobe en AI som kan upptäcka ifall en bild är photoshoppad.

Att redigera bilder i Photoshop är vanligt för att ge de mer dynamik. Det är dock också vanligt att manipulera en bild så pass mycket att det leder till vilseledande information och propaganda.

Tillsammans med forskare i Maryland har man därför nu tagit fram en AI som kan upptäcka "photoshoppade" bilder, vilket kommer göra det enklare att stoppa fejkbilder.

AI:n har tränats på tusentals bilder och har nu lärt sig att på bara några sekunder se om en bild är "photoshoppad" eller inte. Det är i nuläget oklart när Adobe har tänkt göra verktyget tillgängligt. Detta uppger bland annat The Verge.

Facebook lanserar nytt verktyg som ska begränsa ditt sociala medier-användande
Trenden om att lansera funktion med syfte att begränsa användadet på sociala medier och andra tjänster har ökat den senaste tiden.

Nu har utvecklaren Jane Manchun Wong upptäckt en kod som indikerar att en sådan funktion är på gång. Den nya funktionen går under namnet "Your Time on Facebook" och ska ge en inblick hur man använder Facebook, och hur mycket tid man lägger ned på nätverket.

Techcrunch uppger att Facebook bekräftat att funktionen är på gång, men vill inte avslöja när den kommer att tas i bruk.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.