Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svenske Guardian-chefen bakom klickraketen med Zlatan

Publicerad: 7 oktober 2014, 15:05

Marcus Christenson fixade The Guardians intervju med Zlatan Ibrahimovic.

Svenska medier har försökt – men när Zlatan Ibrahimovic blev personlig och för första gången kommenterade broderns bortgång var det i en stor intervju med The Guardian. Bakom kulisserna fanns en svensk som fick Zlatan att nappa – The Guardians fotbollschef Marcus Christenson.


Ämnen i artikeln:

Zlatan IbrahimovićThe Guardian

Den uppmärksammade The Guardian-intervjun med Zlatan Ibrahimovic häromdagen blev omskriven i medier över hela världen – med över
60 000 delningar på Facebook.

För The Guardian berättade Zlatan bland annat för första gången om känslorna efter broderns bortgång i våras.

Frågan är då hur The Guardian lyckades få Zlatan att vara så öppenhjärtig när svenska medier misslyckats.

Resumé kontaktade The Guardians fotbollschef Marcus Christenson:

– Vi har legat på PSG och Svenska Fotbollförbundets kommunikationschef Niklas Bodell under en lång tid och till slut lyckades vi få till en intervju. Jag tror att för Zlatan var det viktigt att vi pratade om Kanal 5-dokumentären "Från Rosengård med mer än ett mål" som ju släpps i veckan och med tanke på att vi är den tredje största tidningen i världen på nätet och är läses av 105 miljoner personer varje månad så är det en bra plats att få prata om den. Vi hade ju också med en video-trailer med engelsk text i artikeln på nätet, säger Marcus Christenson.

Hade du ett finger med i spelet?

– Jag har legat på både klubben och SvFF sedan jag fick jobbet som fotbollchef på the Guardian i oktober förra året och det kanske hjälpte att jag är svensk och de kände att de kunde lita på mig och tidningen. De engelska tidningarna har ju inte det bästa ryktet i resten av världen även om The Guardian ju tillhör kvalitetstidningarna.

Hur är The Guardians relation med Zlatan?

– Jag tror inte att det är en överdrift att säga att vi älskar honom, i stort sett hela redaktionen. När vi tittade på spelare vi ville intervjua den här säsongen så kom Zlatan på första plats. Sedan gjorde Don McRae ett otroligt bra jobb med intervjun. Han är otroligt duktig och läste allt om Zlatan innan han åkte ner.

Vad säger du om genomslaget för intervjun?

– Vi är jättenöjda och kul att så många utländska tidningar länkade tillbaka till intervjun. Vi vet ju att The Guardian har ett bra anseende i Sverige och vi är stolta över den journalistik vi står för. Sedan var det ju inte bara tidningar i Sverige som skrev om intervjun utan tidningar från hela världen. Det var en sådan där dag då man var riktigt stolt att plocka upp tidningen.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.