Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svenske Playboychefen: ”Hefner har bidragit till ett mer jämställt samhälle”

Publicerad: 28 september 2017, 12:34

John Berglund och Bingo Rimers hyllning till Hugh Hefner på Instagram.

Foto: Wikimedia Commons / Instagram

Hugh Hefner hedras av Playboys svenske Norden-chef. För Resumé berättar också fotografen Bingo Rimér om tidningens betydelse.


Ämnen i artikeln:

PlayboyBingo Rimér

Hugh Hefners död har gjort att Bingo Rimér har blivit nedringd från alla möjliga medier. Resumé når honom innan han ska in till Sveriges Radio och bli intervjuad av Lotta Bromé i P4 Extra. För när Playboygrundaren nu har somnat in är det just en svensk person som medierna förknippar honom med.

– Det har varit en galen dag. Hade jag släppt en bok hade det varit en helt annan sak. Jag har varit väldigt jagad i dag. Jag fattar att jag har en tydlig koppling till Playboy som få svenska personer har och det var en stor förebild i min tidiga karriär, säger Bingo Rimér till Resumé.

När Bingo Rimér inledde sig karriär som fotoassistent ville hans unga kollegor i branschen helst få sina jobb publicerade för Vogue. Bingo Rimér fokus var inställt på Playboy.

– Jag var fascinerad av sensualismen och glamouren. Det blir väl så om man är en småstadsbonde, man vill ha det gola livet och jag var intresserad av den världen.

Vad har Hugh Hefner betytt för dig?
– Han var en förebild och jag drömde om det livet han levde. Ville ha ett eget mansion och imponerades av hela paketet. Jag tyckte det var spännande att han bröt mot konventionerna och satt i tv-sofforna och sade "jag vill ha ett Playboy-liv med tre fruar".

– När jag tog sikte på USA i tjugoårsåldern drömde jag om att sätta upp en gigantisk billboard i los Angeles med texten: "Hey Hugh, there's a new cat in town". Jag blir generad när jag säger det. Men det var så omoget gränslös min damp-hjärna var då.

Tiden gick och Bingo Rimér fick träffa Hugh Hefner vid ett antal tillfällen. Han var bland annat inbjuden till hans 80-årsfest på Playboy Mansion för elva år sedan. De senaste åren har Richard Branson ersatt Playboy-grundaren som Bingo Rimérs förebild. Men fascinationen för honom tycks leva kvar hos honom, inte minst för medieentreprenören som grundade Playboy redan 1953.

– Han var en riktig pionjär med flera omslag som skulle bli ikoniska, som det med Marilyn Monroe. Han gjorde det i en tidsera som var extremt kontrollerad och konservativ. Det är så han kom att förändra. Tittarna på bilderna med dagens glasögon så är de väldigt oskyldiga. Det är tajmingen att göra det han gjorde under den epoken som gör avtrycket så stort. Men den tidseran är död i dag. Nu har alla modeller sina egna sociala medie-kanaler att marknadsföra sig själva. De behöver inte Playboy.

Pappa Hef har gått bort. Väldigt sorgligt så klart. Men inte heller helt oväntat. Han var ju 91 år gammal och få personer har ju levt ett så långt och innehållsrikt liv som just han har. Han dog ju inte nyfiken. Min syster Cirpa som bor i USA hörde av sig till mig nu tidigt på morgonen och berättade nyheten. Strax efteråt så haglade det in olika sms från Svensk media. Aftonbladet var först. Som vanligt. Det märks att Bladet har den kapaciteten som krävs för att leverera färska nyheter före alla andra. När jag var drygt 20 år gammal då var ju Hugh Hefner min största och absolut viktigaste förebild både som person och tidningsenreprenör. Jag ville på riktigt bo på ett Mansion med tre stycken fruar. Men när jag blev drygt 30 år så ändrades väldigt mycket mina värderingar. Framförallt så skaffade jag min egna första riktiga sambo och förstod ju ganska snabbt hur mycket arbete som krävdes för att ha en seriös flickvän. Att ha tre flickvänner var plötsligt för mig helt otänkbart. Det skulle ju innebära tre gånger så mycket jobb och dessutom så skulle man få tre gånger så mycket skäll. (Brukade jag säga lite skämtsamt 😂😍) Jag har träffat Hugh Hefner vid flera tillfällen. Även hans dotter Christie som jag jobbade med i Chicago redan 1998. Jag var där som ung fotograf för att utbildas till playboyfotograf av deras inhouse-team. Det finns många härliga minnen från just den tiden och det var väldigt roligt på hans fester. Mitt mest spekatkulära minne är när jag fick inbjudan till Hefs 80-årskalas. Alla var där och firade honom på Playboy Mansion och vi hade väldigt kul den kvällen (syrran Cirpa var med😍🙈). Men jag skulle inte längre vilja leva ett liv som han gjorde på slutet. När man blir äldre och mognar så vill man umgås och vara med sin familj och framför allt så vill man vara med sina barn. Inte som med Hef och alla dessa sjövilda Glamourmodeller som han alltid omgett sig med. Jag har mognat rejält sen jag var 20 år och drömde om ett eget Mansion, men jag kommer alltid att respektera och framför allt imponeras av Hugh Hefners spektakulära liv. Ha det nu bra i pyjamas-himlen pappa Hef. Kram Bingo ❤️ #rip #hughhefner #playboy #pappahef #bingorimer Ett inlägg delat av B I N G O R i M É R (@bingorimer) Sep 27, 2017 kl. 9:55 PDT

Även Playboys nordiska edition visar i dag sin tacksamhet mot grundaren:

"Hugh Hefner var en pionjär, rättskämpe och visionär, som har kämpat och till stor del bidragit till ett mer rättvist och jämställt samhälle samt blivit lite utav en ikon och ett uppslagsverk för den amerikanska drömmen. Under segregationstiden i USA kämpade Hugh Hefner öppet för de svartas rättigheter i samhället och bjöd in en mängd färgade komiker och musiker att uppträda på hans klubbar. Hugh Hefner ligger bakom juridiska motioner i USA som senare lett till högsta domstolens beslut om rätten till fri abort. Hans liv har vart en stor inspiration för många och vi på Playboy Norden kommer Se till att hans arv förvaltas och lever kvar", skriver Playboys nordiska vd John Berglund i ett uttalande till Resumé.

På vilket sätt har han bidragit till ett mer jämställt samhälle?
– Det är inte många som har koll på vilket arbete han faktiskt har gjort där, att han exempelvis tog initiativ som till slut ledde till aborträtten. Lite bortglömt precis som hans arbete i medborgarrättsfrågor.

Nu har ju nakna kvinnor återigen blivit ett inslag i Playboy. Men vad tror du att han tyckte om beslutet att ta bort nakenbilderna?
– Han har ju uttalat sig i den frågan och var positiv. Han tyckte att Playboy skulle följa sin tid.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

PlayboyBingo Rimér

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.