Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svenskt mediecenter öppnas – ska motverka hot mot journalister

Publicerad: 18 september 2017, 06:26

Foto: Mostphotos

Internationellt mediecenter för journalisthot i Sverige, The Rolling Stones till salu och Bing inför faktakoll. Det är några av nyheterna från helgen.


Ämnen i artikeln:

MedierJournalistMorgonsvepet

Hot mot journalister har blivit vardag i det svenska mediesamhället, framför allt för kvinnorna i yrket. Nu hoppas regeringen få bukt med problemet.

Fojo media institute och Utrikespolitiska institutet har fått i uppdrag att starta ett internationellt center som ska finnas för ett fritt och öppet medieklimat. Det skriver Dagens Nyheter idag. Arbetet påbörjas i oktober.

Centret ska bland annat hjälpa mediehus och journalister att motverka hot och stötta utsatta.

“På sikt förväntas satsningen leda till en ökad förståelse för vikten av ett fritt och öppet medieklimat med positiva effekter för demokratiutvecklingen i länderna”, skriver Margot Wallström via sin pressekreterare.

The Rolling Stone är till salu
Musik- och populärkulturmagasinet The Rolling Stone har en oklar framtid. Jann Wenner som startade tidningen 1967 säger till New York Times att det är dags att sälja. The Rolling Stone har varit ett av de mest inflytelserika rockmagasinen. 2014 fick tidningen hamnade tidningen dock i blåsväder efter att ha publicerat en granskning av ett påstått gruppvåldtäktsfall på Virginias universitet. De kritiserades då för att ha misslyckats med att belägga fakta.

Vinnare och förlorare för Apples annonsuppdatering
Imorgon kommer Apple uppdatera sitt operativsystem på webbrowsern Safari, vilket innebär att användare inte kan trackas av tredjepartner längre än 24 timmar efter sitt besök. Detta fick annonsindustrin att gå i taket förra veckan. Publicister som förlitar sig på tredjeparter med data att sälja deras programmatic är mest troliga att drabbas – men inte de som får in majoriteten av intäkterna på direktförsäljning, skriver Digiday idag. Apples restriktioner kan därmed gynna mediehus inom premiummarknaden. Apple har ännu inte svarat på annonsindustrins ilska.

Emmy till Skarsgård
Alexander Skarsgård
vann inatt en Emmy för bästa manliga biroll för sin roll som hustrumisshandlaren Perry Wright i miniserien ”Big Little Lies”, som gått på HBO under 2017.
– Jag vill tacka kvinnorna i serien som har gjort så att den här killen har känt sig som en av tjejerna, sade han i sitt tacktal.

Microsofts sökmotor Bing får faktakoll
Bing adderar nu faktakoll till sina sökresultat, i viss utsträckning. En tagg kan dyka upp från faktakollsorganisationer som Snopes och PolitFact, som visar om artikeln går att lita på. Sajterna värderar om den är sann, falsk eller tveksam direkt i flödet.

Instagram autospelar video med ljud på
Kanske har du som Instagram-användare blivit irriterad på tjänsten de senaste dagarna? Instagram har nämligen börjat autospela videklipp med ljudet på. Det går till så att väljer man att starta ett videoklipp med ljudet på så har alla andra klipp med automatik ljudet på. Techcrunch kallar det ”en smart kompromiss”.

Gunilla Herlitz vill in i techbranschen
Hon lämnade Bonnier i juni 2016. Nu berättar Gunilla Herlitz i Breakits helgintervju att hon vill in i techbranschen.
”Stora delar av mitt arbete de sista åren handlade om omstöpningen och digitaliseringen av mediebranschen, så där har jag en del erfarenhet. Men jag är också nyfiken på att lära mig nytt”, säger hon bland annat.

Utredare ska kolla Rysslandsannonser på Facebook
De trollannonser som publicerades på Facebook under det ryska valet i fjol kan vara föremål för en historisk utredning, skriver CNN. Utredaren Robert Mueller har fått husrannsakan för att kunna gå till botten med det hela. Facebook har bland annat fått lämna över annonser och relaterad kontoinformation.

”Förlåt mig” gör comeback i Sjuan
Tv-programmet ”Förlåt mig” kommer tillbaka i Sjuan med Linda Lindorff som programledare. Förlåt mig sändes i TV3 år 1994 och fick då ta emot en del kritik. Programmet handlar om personliga konflikten och att den ena partern söker upp den andre för att be om förlåtelse. Programmet har premiär i vår.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.