Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svenskt Näringsliv försvarar Jens Spendrup

Publicerad: 10 februari 2014, 13:38

Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup

Foto: Svenskt Näringsliv

Jens Spendrup vill inte själv kommentera den uppmärksamhet hans uttalanden i Ekots lördagsintervju gett upphov till, men Svenskt Näringslivs presschef anser att Svenskt näringslivs ordförande är missförstådd.


Ämnen i artikeln:

Svenskt Näringsliv

Kritiken mot Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup har varit intensiv efter att han i Ekots lördagsintervju sagt att han inte ville kalla sig feminist, att han är emot kvotering och att det inte finns tillräckligt många kompetenta kvinnor för bolagsstyrelserna i dagsläget.

Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård kallade honom för ett "praktfiasko" och Veckans Affärers jämställdhetsprofil Camilla Wagner avfärdade honom på sin blogg med orden: "Han vet inte vad feminism är, men vet bestämt att han inte är det med den enkla förklaringen att han inte gillar ord som slutar på ism. Vi får väl anta att han också förkastar liberalism, protestantism, kapitalism, monoteism och nyklassicism mm."

Att Jens Spendrup sagt sig vara motståndare till inkvotering fick Aftonbladets ledarblogg att påpeka att maktpositioner som går i arv också är kvotering.

Jens Spendrup vill i dag inte kommentera kritikstormen, men Svenskt näringslivs presschef Peter Isling menar att kritikerna lyfter Jens Spendrups uttalanden ur sitt sammanhang.

– Det här är en väldigt laddad fråga men om man lyssnar på vad det är han säger så handlar det om att kvinnor historiskt sett inte drivit företag på samma sätt som män och att det är något vi fortfarande ser konsekvenserna av när det gäller kvinnor i maktpostitioner, säger Peter Isling.

– Jens uttryckte sin frustration över att det går långsamt och gav en förklaring till varför. Det betyder inte att han är nöjd med hur det ser ut, tvärt om. Han är väldigt engagerad i den här frågan och de tre senaste vd-rekryteringarna han varit inblandad i har alla slutat med att jobbet gått till kvinnor.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Svenskt Näringsliv

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.