Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svenskt produktionsbolag bakom Fox nya drama

Publicerad: 19 februari 2009, 11:14

Emmyvinnaren The company P har skapat deltagardramat till FOX:s nya serie Dollhouse som nyligen hade amerikansk premiär. Seriens regissör är Joss Whedon, som bland annat skapat kultserien Buffy.


Ämnen i artikeln:

FoxProduktionsbolag

Christopher Sandberg, The company P.

The company P, som förra året belönades med en Emmy, för sin del i SVT-produktionen av Sanningen om Marika, har under senaste året arbetat i både Hollywood och Europa med att utveckla två så kallade deltagardramer.
Det innebär i praktiken att The company P bygger ut tv-dramats originalhandling med flera interaktiva dimensioner som utspelar på olika tekniska plattformar som till exempel nätet och mobilen.  I vissa fall kan även tittarna påverka handlingen i originaldramat.

Under hösten har The company P arbetat intensivt i både Hollywood och Sverige med att skapa deltagardramat till Fox storsatsnings på Joss Whedons nya serie Dollhouse.
Dollhouse är ett sci fi-drama där handlingen kretsat kring en grupp människor med just docklika egenskaper. Personligheter och begåvningar har raderats och ersätts med nya, allt för att motsvara olika beställares specifika behov.

– Det kan handla om allt från onda till goda gärningar, förklarar Christopher Sandberg, exekutiv producent på The company P.
The company P har skapat deltagardramat Dollplay, en parallell värld som följer serien Dollhouse på nätet i
– Det är en världsunik produktion, där tittarna kommunicerar direkt med huvudpersonen via video.

– Målet är att vi så småningom ska kunna skapa specialepisoder. Men det blir tidigast aktuellt först nästa säsong, förklarar Christopher Sandberg.
Tittarna kan ladda upp egna videos på sig själva. Och handlingen i deltagardramat spelas in i en studio i Stockholm. Produktionstempot är ”vansinnigt”, förklarar Christopher Sandberg:
– Vi producerar avsnittet under amerikansk natt, som motsvarar dag i Sverige. Vi skriver manus, klipper, gör postproduktion och lägger ut redan nästa dag.

Historien i deltagardramat är uppbyggd kring en forskare som tidigare arbetat på Dollhouse.
– Huvudpersonen är hennes dotter som sitter fast i ett forskningslaboratorium op ett frakskepp och försöker lista ut vad som hänt hennes mamma. Det utmynnar i ett slags mordgåta där dottern måste byta egenskaper på samma sätt huvudpersonerna i serien för att kunna lösa gåtan.

Enligt Christopher Sandberg ska Dollhouse också gå upp på en svensk kanal, med största sannolikt TV4 som i dag har Fox-avtalet.
– Tanken är att vi ska kunna flytta Dollplay till de olika länder där serien får sin premiär, säger Christopher Sandberg.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

FoxProduktionsbolag

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.