Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svensson om Facebooks nya videofunktion för journalister

Publicerad: 11 september 2015, 09:00

Niklas Svensson har en egen Facebooksida utöver sin personliga profil.

Facebook ska nu låta journalister sända live-tv direkt från sina sidor. Expressens Niklas Svensson ser stora möjligheter, men anser att det också måste komma mediehusen till gagn.


Ämnen i artikeln:

FacebookLive-tvExpressenNiklas Svensson

Tidigare har Facebooks app Mentions endast varit tillgänglig för skådespelare, politiker, pop- och idrottsstjärnor. Nu tillgängliggör det sociala nätverket tjänsten för journalister som vill kunna använda den för livestreaming via Facebook, skriver The Verge. På så sätt kan nyhetshändelser realtidrapporteras direkt till följarna, liknande hur Twitter jobbar med Periscope.

Expressens politikreporter och sociala medier-fantast Niklas Svensson välkomnar Facebooks satsning.
– Det är alldeles utmärkt att Facebook utvecklar sina tjänster som innebär att man ges möjlighet att sända live-tv. Det är ett område jag tror mycket på, och något alla jobbar med i dag på de stora redaktionerna. Sedan skulle jag vilja se exakt vilket genomslag man kan uppnå på Facebook, och om är det möjligt att bädda in Expressens live-tv, säger han och tillägger:

– Jag kan inte se någon situation där jag skulle sända live på min Facebook-sida istället för hos Expressen. Enda tillfället skulle vara i fall Expressen.se skulle ligga nere.

Nyckeln till att Facebooks verktyg ska bli framgångsrikt är att mediehusen också ska gagnas, menar han. Om det bara är den enskilda journalisten som kan sända till sina följare riskerar det att uppstå en intressekonflikt.
– Jag vill väldigt gärna testa nya funktioner och försöker ta till mig den nya tekniken så snabbt jag kan. Men det faktum att de riktar sig till journalister gör mig lite konfunderad. De stora redaktionerna har ju egen teknik för att sända tv. Men finns det möjlighet att bädda in Expressens livesändningar kan det bli en win-win för båda parter.

Har ni haft diskussioner om vad som kan publiceras i egna kanaler på sociala medier kontra hos Expressen?
– Egentligen inte, men jag kan se att sådana situationer kan uppstå. Till exempel om medarbetare ute på jobb börjar livesända tv på Facebooks plattform, och driva trafik till sin personliga sida istället för till Expressen. Då kolliderar intressena ordentligt, även om Expressen har allt att vinna på att medarbetarna är stora i sociala medier. Fördelarna med det är många, och det skulle gynna både Facebook och Expressen ifall det går att hitta bra samarbeten.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.