Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Sverige tycker” sablas ner av vänsterskribent

Publicerad: 21 april 2015, 12:52

Puffen för senaste "Sverige tycker"-mätningen

(UPPDATERAD) Sedan ett år tillbaka har Aftonbladet samarbetet med undersökningsföretaget Inizio för att ta fram de egna opinionsundersökningarna "Sverige Tycker". Nu får satsningen hård kritik av Dagens Arenas skribent Yonna Waltersson som vill att Aftonbladet skrotar "Sverige Tycker".


Ämnen i artikeln:

Dagens ArenaAftonbladetInizio

Tillsammans med Inizio bedriver Aftonbladet "Sverige Tycker". De egna opinionsundersökningarna bygger på en opinionspanel rekryterad från läsare av Schibsteds medier. Utifrån vad läsarpanelen tycker i olika frågor producerar Aftonbladet nyhetsartiklar samtidigt som tidningens politiske kolumnist och stf Lena Mellin skriver analyser kring mätningarna.

Nu sågas mätningarna av den vänsterorienterade sajten Dagens Arenas skribent Yonna Waltersson. Hon anser att Aftonbladet borde lägga ned "Sverige Tycker" eftersom underlaget, enligt henne, inte håller för närmare granskning.

Hennes text utgår från den senaste mätningen där Aftonbladet puffar för att "SD är snart störst bland männen".

"Den som läser själva nyhetsartikeln tycker rimligtvis att varningsklockorna borde ringa hos de stora partierna. Men den som bemödar sig om att läsa faktarutan förstår snart att den så kallade prognosen inte är något som borde ha hamnat på nyhetsplats: 'Notera att den prognostiserade utvecklingen är teoretisk och en grav förenkling av verkligheten'.

Att dra slutsatsen "SD är snart störst bland männen" är alltså inte korrekt. Aftonbladet gör alltså en nyhet på vad de själva kallar för en grav förenkling av verkligheten. Det kan knappast anses vara bra journalistik", skriver hon i ett inlägg på Dagens Arenas redaktionsblogg.  

Att "Sverige Tycker" genomförs med hjälp av en självrekryterad panel ställer hon sig också kritisk till. I sin text berättar Yonna Waltersson om hur själv registrerat sig både som en 32-åring kvinna som ska ha röstat på Vänsterpartiet i senaste valet och en 70-årig man som ska ha röstat på Moderaterna. Hon konstaterar därför att det är lätt att manipulera mätningarna.  

"Aftonbladets ansvariga borde ta sig en funderare på hur smart det är att fabricera nyheter utifrån grava verklighetsförenklingar. Liksom hur lågt man kan tänka sig att sjunka när det kommer till kvalitetsnivån på opinionsmätningar. Mitt förslag lyder: Skrota Sverige tycker. Gör opinionsmätningar som håller måttet. Och ägna er åt den skickliga journalistik ni i vanliga fall brukar vara bra på." avslutar Yonna Waltersson inlägget.

Ansvarig för "Sverige tycker" är Inizios seniora rådgivare Karin Nelsson. Hon välkomnar att metoddebatten om opinionsundersökningar tas vidare. Men understryker att alla som vill vara med i mätningarna inte får svara.

– Vi har noggrannt utprovade modeller som vi har testat i två val. Vi har ett vetenskapligt råd som hjälper oss att kvalitetssäkra våra metoder och arbetssätt så vi använder både hängslen och livrem för att försäkra oss att våra modeller för att samla data och genomföra våra våra analyser är av högsta kvalitet. Vi som arbetar med detta har lång erfarenhet av att göra alla typer av undersökningar, baserade på såväl telefon, så kallade slumpässiga paneler och självrekryterade paneler, vi vet vad vi håller på med, säger Karin Nelsson till Resumé och fortsätter:

– Om man ser till kritiken mot självrekryterade paneler att man inte vet vem som svarar så finns detta kvalitetsproblem även med andra metoder. Mina föräldrar är med i en slumpmässigt vald panel där min far är med i panelen medan min mamma alltid svarar på frågorna. I telefonundersökningar vet man inte heller alltid vem man pratar med. Det går helt enkelt att manipulera alla system. Vi är väldigt vaksamma inför att troll kunde komma in och manipulera "Sverige tycker" och har utvecklat våra metoder så långt det går utefter detta.

Gällande kritiken mot den senaste trendanalysen som visade att Sverigedemokraterna växer bland manliga väljare säger Karin Nelsson följande:

– När man gör en trendanalys som vi gjort, baserar vi detta på flera mätningar sedan november och kan då göra skapa en trend framåt kring hur utvecklingen kan komma att se ut. Detta görs dagligen bland partier, organisationer och företag. Att applicera tekniken på Sverigedemokraterna är relevant om man är noggrann med att beskriva vad man gjort och att det är en grav förenkling av verkligheten. Ingen vet hur framtiden kommer att se ut och det är vi noggranna med att påpeka i artikeln. Varför ska denna typ av analyser endast vara förbehållna ledningsrummen? På detta sätt kommer detta även allmänheten till del.

Hur ser du på kritiken mot att självrekryterade paneler tenderar att blåsa upp Sverigedemokraternas siffror?
– Den som vill skrota "Sverige tycker" har ingen förståelse för vart vi är på väg 2015. Att utgå från att en mätning är fel bara för att resultatet är tråkigt är en felaktig slutsats.  "Sverige tycker" bidrar till att vi kan följa opinioner snabbare och mer frekvent, vilket är positivt.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.