Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sverigedemokraterna går starkt på Facebook – engagerar flest

Publicerad: 24 augusti 2018, 05:10

SD engagerar flest på Facebook, National Enquirer undanhöll information om Trump och regeringen satsar för att bekämpa näthat. Detta och mer i veckans sista Morgonsvepet.


SD engagerar flest på Facebook
SD är det parti som engagerar flest på Facebook när det kommer till interaktioner genom antalet delningar, gillamarkeringar och kommentarer. Det visar siffror från Ezyinsights, som jämför de politiska partiernas förmåga att skapa engagemang i sociala medier, enligt SvD.

Samtidigt skapar högerpopulistiska Alternativ för Sverige, som bildades som ett utbrytarparti från SD, högre engagemang än Socialdemokraterna och ligger på en tredjeplats efter Moderaterna.

Mediestrategen Brit Stakston säger att det inte spelar så stor roll för partierna hur mottagarna reagerat på budskapet, utan det är oftast spridningen som är viktigast.

– När du trendar i ett flöde sätter du agendan. Du skapar en berättelse och bygger upp det så kallade narrativet, säger Brit Stakston till tidningen.

National Enquirer undanhöll information om Trump
Under presidentvalet 2016 valde den amerikanske tidningen National Enquirer att låsa in dokument med skadlig information om Donald Trump. Enligt uppgifter till AP ska dokumenten har innehållit information om de utbetalningar som gjorts till två kvinnor för att få dem att hålla tyst om sina påstådda affärer med Trump.

Anledningen till att dokumenten hamnade i ett kassaskåp istället för print, var på grund av tidningens goda relation till Donald Trump. Uppgifterna kommer efter nyheten om att vd:n för National Enquirer, David Pecker, har blivit beviljad immunitet i utbyte mot att förse åklagare med information om presidenten och hans ex-advokat Michael Cohen.

Michael Cohen har tidigare i veckan erkänt inför en domstol i New York att han betalat ut 130 000 dollar till porrstjärnan Stormy Daniels på order från Trump. Michael Cohen ska också ha betalat 150 000 dollar till tidningen National Enquirer som ägde rättigheterna till Karen McDougals historia. McDougal har tidigare sagt att hon haft en affär med Donald Trump mellan åren 2006 och 2007.

Utbetalningarna gjordes enligt Cohen för att påverka utgången av det kommande presidentvalet och han fick senare tillbaka de 130.000 dollarna från Trump. Detta skriver bland annat DN.

Regeringen satsar för att bekämpa näthat
Regeringen skriver i ett pressmeddelande att digitaliseringen och ett förändrat medielandskap ökat behovet av kunskap om desinformation och näthat. Därför genomför man nu en nationell satsning på medie- och informationskunnighet, där forskaren Carl Heath får uppdraget att bland annat "sammanställa och sprida kunskap om digitala miljöers betydelse för kvinnor och mäns, flickor och pojkars delaktighet och deltagande i demokratin med fokus på desinformation, propaganda och näthat, samt identifiera kunskapsluckor på området".

– Digitaliseringen, ett förändrat medielandskap och nya medievanor har lett till ett ökat behov av att vi alla har tillräckliga kunskaper för att kritiskt granska information och nyheter vi tar del av. Desinformation, propaganda och näthat sprider sig snabbt i vårt samhälle. Det hotar vår demokrati och vi behöver alla stå emot det och stå upp mot det, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i en kommentar.  

Uppdraget ska slutredovisas i sin helhet senast den 1 oktober 2020.

Google gör som Facebook och Twitter – raderar konton kopplade till Irans regim
Tidigare i veckan meddelade Facebook att man tagit bort 652 sidor, grupper och konton som  ägnat sig åt koordinerade kampanjer för desinformation på Facebook och på Instagram. Kontona hade bland annat utgett sig för att representera nyhetskanaler och enligt Facebook hade vissa av dessa kopplingar till Iran och Ryssland.

Även Twitter meddelade att 284 konton stängts av för koordinerad manipulation. Företaget uppgav att många av de avstängda kontona hade kopplingar till Iran. Och nu har Google gjort samma sak och tagit ner 58 konton från bland annat Youtube med kopplingar till Irans regim, vilket bolaget skriver i ett blogginlägg.

CNBC uppger att kontona hade koppling till Irans statliga nyhetsorgan IRIB, som varit svartlistad av USA sedan 2013 och har spridit propaganda sedan åtminstone januari 2017.

Facebookannons pryder helsida i Di
Facebooks arbete att motverka fake news fortsätter. På en helsidesannons i Di ger man tips hur man kan identifiera falska nyheter. Annonsen kan du se nedan:

Alex Hartelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.