Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sveriges internetekonomi: 205 miljarder

Publicerad: 17 mars 2011, 14:46

Ny rapport visar att storleken på Sveriges internetekonomi motsvarar nästan sju procent av BNP. Det gör Sverige till en av Europas mest internetdrivna ekonomier. – Det är otroligt glädjande att kunna konstatera att Sverige presterar så bra på IT-området i en internationell jämförelse, säger IT-minister Anna-Karin Hatt.


Ämnen i artikeln:

Anna-Karin HattGoogleStina Honkamaa

Fr V: Tomas Nordahl, Stina Honkamaa, David Mothander, Anna-Karin Hatt

Idag presenterades en ny rapport från Boston Consulting Group (BCG) som visar att storleken på Sveriges internetekonomi är 205 miljarder kronor, vilket motsvarar 6,6 procent av totala BNP. Det gör Sverige till en av Europas mest internetdrivna ekonomier.
– Internetekonomin växer dessutom snabbare än vad många av de mer etablerade ekonomierna gör, säger Googles Sverigechef Stina Honkamaa som deltog i presentationen av rapporten.

Internetanvändandet i Sverige har ökat, till skillnad från annan medieanvändning där användning legat kvar på samma nivå eller i vissa fall minskat.
– Internetanvändandet har ökat enormt och det gäller för företagen att följa användarna och vara redo på ökningarna i efterfrågan. Det finns en enorm potential för svenska företag.

Av de 205 miljarderna som internetekonomin utgör konsumtion den största bidragsdelen. 53 procent eller 109 miljarder kronor står konsumtionen för. Av dessa kommer 96 miljarder från e-handel.
– Svenska konsumenter är optimistiska till internetköp. 80 procent av svenskarna tror att de kommer att handla på nätet under det närmaste halvåret, säger Stina Honkamaa.

Svenskar spenderade i genomsnitt 20 000 kronor per onlineshoppare under 2009, ett år då 63 procent av svenskarna gjorde inköp online.

Tomas Nordahl, som är ansvarig för BCG i Sverige och som varit med att tagit fram rapporten, menar att det finns värden att betänka utöver den påverkan som internetekonomin har på svenskt BNP.
– Internets påverkan på den svenska ekonomin är större än de direkta BNP-effekterna. Det finns enorma värden bortanför de här 205 miljarderna kronorna.

IT- och regionsministern Anna-Karin Hatt var också hon positiv till de resultat som presenterades i rapporten.
– Det är otroligt glädjande att kunna konstatera att Sverige presterar så bra på IT-området i en internationell jämförelse. Rapporten kommer att vara ett värdefullt bidrag till de underlag vi redan har för att förstå de utvecklingsmöjligheter som finns.

Samtidigt påpekade IT-ministern att det finns områden som kan förbättras. Om Sverige ska behålla sin position som ett ledande digitalt samhälle så krävs det det ett självständigt arbete med de mål som sätts upp.
– Syftet med den digitala agendan är att Sverige ska bli, och förbli, världens mest framgångsrika digitala samhälle. Tillväxten beror på om vi lyckas förbättra samhällets förutsättningar för en digitalisering. Ska vi kunna utnyttja den potential som finns så måste alla aktörer arbeta tillsammans och alla aktörer måste bidra.

När det gäller internetkonsumtion finns kraftiga variationer beroende på sektor. Media och underhållning tillsammans med resor är de sektorer där internetkonsumtionen utgör största del av den totala konsumtionen.

Christian Ström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.