Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sveriges Radio prisar Flashback

Publicerad: 16 november 2011, 14:15

Sveriges Radios nyinstiftade journalistpris Medieormen går till nätforumet Flashback, för att de grävt fram bevis för naturfotografen Terje Hellesøs bildfusk.


– Det är modigt och modernt av juryn att välja vårt arbete. Vi känner  oss hedrade. Det detektivarbete vi gör skiljer sig en del åt från hur  mer traditionella medieredaktioner arbetar. Vårt grävande arbete sker  öppet,  "redaktionen" arbetar ideellt utan någon ledning. Vi hjälps åt -  utifrån lust, tid och förmåga, säger en representant för  kollektivet, som har användarnamnet ”Lodjuren” på Flashback till Sveriges Radio.

Medieormens redaktör Cecilia Djurberg förväntar sig kritik för valet av pristagare, men försvarar det ändå.
– De har gjort ett jobb som vi inom traditionella medier inte haft  resurser att göra. Samtidigt hade genomslaget varit otänkbart utan de  traditionella medierna, säger Medieormens redaktör.

Prissumman på 10 000 kronor kommer dock inte att tillfalla Flashback, eftersom det rör sig om ett anonymt kollektiv. Pengarna kommer istället att skänkas till Reportrar utan gränser, vilket pristagarna och juryn kommit överrens om.

Emanuel Videla

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.