Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sveriges Radios avslöjande slog ner som en bomb – i Bangladesh

Publicerad: 5 april 2017, 10:58

Dhaka Tribune är en av de Bangladeshiska tidningar som har plockat upp Ekots avslöjande.

Foto: Faximilier

Nyheten om en elitpolisstyrka i Bangladesh som torterar och dödar folk har fått stort internationellt genomslag efter Ekots avslöjande – pryder omslaget på landets största tidning med över fem miljoner läsare.


Ämnen i artikeln:

EkotSveriges Radio

Rapid Action Battalion, RAB, är en specialenhet inom polisen i Bangladesh, där både militärer och poliser ingår. Syftet med styrkan är att bekämpa grov brottslighet i landet, som terrorism och droghandel.

Men Ekot på Sveriges Radio har kommit över sprängstoff i form av ljudupptagningar, där en högt uppsatt officer i otäcka samtal berättar hur styrkan torterar och dödar människor.

Avslöjandet kablades ut under tisdagen i både svenska och engelska versioner, och fick snabbt stort genomslag, såväl nationellt som internationellt. Ekots chef Olle Zachrison berättar att den engelska versionen av ljudklippet har över 20 000 lyssningar på ett dygn, vilket innebär att det redan ligger i tio i topp över de senaste årens nyhetsklipp.
– Det här ser vi som viktig undersökande journalistik med världsunikt material. Därför hade vi naturligtvis hoppats på stor spridning. Det var ett medvetet val att publicera även en engelsk version givet det internationella allmänintresset, och vi förstod att det var bra material. Men antalet delningar och lyssningar överträffar helt klart alla förväntningar. 20 000 lyssningar är otroligt mycket, på så kort tid, säger han.

Under tisdagen var nyhetens engelska version den mest delade bland svenska medier, enligt sajten Sociala Nyheter, med nära 15 000 delningar på Facebook och Twitter.

Avslöjandet har fått medialt genomslag i flera länder, däribland England där många invånare harbangladeshiskt ursprung. Men framförallt i Bangladesh. I landets största tidning, Prothom Alo med omkring 5,5 miljoner läsare, prydde nyheten ettan. Även flera andra medier i landet har rapporterat om avslöjandet, till exempel Dhaka Tribune.
– Även flera internationella journalister har spridit materialet. Nu gör vi flera uppföljningar, alla även i engelska versioner, säger Olle Zachrison.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

EkotSveriges Radio

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.