onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sveriges röstkung

Publicerad: 4 mars 2011, 13:05

Bengt Skogholt är förmodligen Sveriges mest anlitade speaker. Så fort ett inslag, reklamspot eller filmtrailer behöver en djup mansröst är det honom man ringer. – Han har typ ensamrätt på ”mörka rösten” i Sverige, säger Daniel Kilgren, regissör på produktionsbolaget Flickorna Larsson, om röstskådespelaren.

Ämnen i artikeln:

Flickorna Larsson

CS

Christian Ström


Bengt Skogholt

Just nu är Bengt Skogholt aktuell med flera biotrailers och en reklamfilm för Nissan. Dessutom är han stationsröst för Viasat och på radiokanalen Rockklassisker.

– Ja, där kan man höra mig till leda, ha ha.

Det första jobbet som speaker gjorde han för radiokanalen Metropol (senare Megapol).

– Det var i samma veva som reklamradion släpptes fri. Jag var deras stationsröst samtidigt som jag jobbade heltid som musiker, men sedan började folk ringa in till kanalen och fråga vem det var som gjorde rösten, säger Bengt Skogholt.

Sedan dess har jobben rullat in i strid ström och idag gör han fem-sex jobb i veckan. Ibland mer, ibland mindre.

– Det är ju en väldigt priviligerad situation när folk bara ringer upp och vill ha med en på olika jobb.

Det är i stort sett bara till politiska partier och försvarsmakten som han tackat nej till att låna ut sin röst till genom åren.

– Men jag tar inte jobb som jag inte tycker verkar roliga. Sedan får man låta sin moraliska kompass avgöra vad som känns rätt. Men jag har fått erbjudanden från flera olika politiska partier och de har jag känt att jag inte velat göra, säger Bengt Skoghult.

Det kan skilja väldigt mycket på hur mycket man kan ta betalt för att låna ut sin röst som speaker. Betalningen beror på exponeringen och inte tiden som krävs för att spela in en sekvens.

– Det brukar alltid bli bra det där. Jag har i alla fall alltid blivit nöjd, säger Bengt Skogholt.

Daniel Kilgren är regissör på produktionsbolaget Flickorna Larsson. Enligt honom är Bengt Skogholt förmodligen Sveriges mest anlitade speakers.

– Han har typ ensamrätt på ”mörka rösten” i Sverige, så fort man vill ha en djup mansröst ringer man honom.

Daniel Kilgren säger att du har ensamrätt på ”mörka rösten” i Sverige och att du är Sveriges mest anlitade speaker, stämmer det?
– Röstkungen! Ha ha. Nej, men ärligt så får det stå för honom, det är svårt för mig att prata om så men jag skulle nästan tro att jag är mest anlitad, säger Bengt Skogholt.

Förutom otaliga reklaminslag och film-trailers har Bengt Skogholt också gjort röster till bland annat Alice i underlandet, Hitta Nemo och Kung Fu Panda.

Bengt Skogholt representeras av röstagenturen Speakers.

Här, och här, kan du lyssna på röstprover med Bengt Skogholt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev