Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sverker Martin-Löf går till motattack: PO-anmäler SvD

Publicerad: 17 februari 2015, 11:29

Sverker Martin-Löf.

Foto: Håkan Lindgren.

Sverker Martin-Löf anlägger moteld mot Svenska Dagbladet. Den avgående Industrivärden-ordföranden PO-anmäler tidningen för behandlingen av honom som en del av den omfattande granskningen av SCA. Till sin hjälp har han anlitat toppadvokaten Percy Bratt.


Ämnen i artikeln:

IndustrivärdenAndreas CervenkaSverker Martin-LöfSvDSCATorbjörn Isacson

I en historisk maktsorti tvingades Sverker Martin-Löf lämna samtliga styrelseuppdrag inom Industrivärden, inklusive det på skandalomsusade SCA. Bakgrunden var Svenska Dagbladets intensiva granskningar som handlade om alltifrån bolagets privatjet och jaktresor till att hans son anlitats som rådgivare i två miljardaffärer.

I samband med hans avgång sade Sverker Martin-Löf till nyhetsbyrån Direkt att han utsatts för ett "kuppartat mediedrev".
– Vi vet ju inte vad syftet är med det vi är utsatta för, eller som jag är utsatt för. Det verkar finnas sådana otroliga resurser bakom, och kraft och förmåga att ljuga, vinkla information, anklaga och förtala, menade han.    

Nu går den förre Industrivärden-ordföranden från ord till handling. Genom sitt ombud – advokaten Percy Bratt – lämnar han in en omfattande PO-anmälan mot SvD för brott mot god publicistisk sed.

Sverker Martin-Löfs anmälan, som Resumé har tagit del av, består av en omfattande lista där han menar att tidningen har agerat felaktigt.  

"SvD har i ett stort antal artiklar publicerat uppgifter av innebörd att Sverker Martin-Löf ska ha gjort sig skyldig till brottsligt förfarande. Publiceringarna har genomgående saknat stöd i sådan journalistisk utredning och ingående faktakontroll som krävs för att publicera sådana uppgifter. Några krav på skyndsam nyhetsförmedling som skulle kunna motivera avkall på utredning och faktakontroll har inte funnits" skriver advokat Percy Bratt.

Vidare hävdar han att SCA-toppen inte getts adekvata möjligheter att bemöta kritik och anklagelser innan de publicerades. Dessutom menar han att tidningen inte korrigerat felaktigheter som Sverker Martin-Löf påpekat.

"Brotten mot god publicistisk sed är särskilt allvarliga med hänsyn till att det handlar om grava anklagelser mot en namngiven person. Sverker Martin-Löf har genom de aktuella publiceringarna drabbats av en mycket allvarlig publicitetsskada" heter det i anmälan.

Ett stort antal detaljer i den mycket omfattande publiceringen behandlas av Percy Bratt som slutligen landar i ett resonemang om rimligheten i rapporteringen av SCA-ledningens förehavanden. Enligt hans mening är den sammantagna bilden av granskningen att Sverker Martin-Löf har agerat brottsligt – vilket enligt advokatens mening inte stämmer.   

"Granskningen av börsbolag och deras ledning är en central uppgift för media (...) SvD har emellertid i en närmast unikt omfattande och intensiv våg av publiceringar lämnat uppgifter som såväl i sig som med beaktande av det förmedlade helhetsintrycket, utpekar Sverker Martin-Löf som skyldig till ett brottsligt förfarande. Uppgifterna är grundlösa".

Svenska Dagbladets SCA-avslöjanden har närmast unisont hyllats i mediekåren, samtidigt som det granskade bolagets krishantering har sågats jäms med fotknölarna. En av de som har argumenterat för rimligheten i granskningen är Expressens chefredaktör Thomas Mattsson:

"Drev" var tidigare ett skällsord, men efter att Sverker Martin-Löf tagit det i sin mun för att beskriva Svenska Dagbladets avslöjanden om SCA är det väl numera snarast en hedersbetygelse" skrev han i en krönika.

I Resumés lördagsintervju berättade reportrarna Andreas Cervenka på SvD och Torbjörn Isacson på N360 om hur noggranna de har varit med faktakontrollen.
– Det har varit sjukt mycket jobb. Det är klart att man alltid måste vara säker när man publicerar grejer. Nu var vi tvungna att vara supersäkra på varje uppgift. Vi har jobbat med massor av olika källor och ju längre arbetet har gått har det tillkommit nya som vi fått sortera. Jag har aldrig varit med om att det kommit in så mycket tips och uppgifter någonsin, sa Cervenka.

Läs hela PO-anmälan här

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.