Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT anklagas för censurerade hot – kanalen förnekar

Publicerad: 25 augusti 2015, 06:04

Mona Walter i SVT:s inslag.

Foto: SVT.

Hotfull stämning uppstod när inslaget om radikaliseringen i förorter spelades in, nya uppgifter om prislappen för Mitt i och Apple-vd:ns ovanliga drag. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

SegulahSVTMorgonsvepetMitt iApple

Anklagar SVT för censurerade hot – kanalen förnekar
Igår sände SVT ett inslag om att "Radikaliseringen i förorter drabbar kvinnor hårt" där bland annat debattören Mona Walter medverkade. Efteråt gick hon ut på Facebook och anklagade kanalen för att ha dolt den hotfulla stämningen som uppstod under inspelningen.

"Jag är häpen. Dom klippte bort hoten journalisten och jag fick. Dom tog inte med att gruppen av muslimer tvingade fotografen att stänga av kameran. Inte heller tog dom med vandaliseringen av SVT:s bil och att vi springande fick gömma oss i bilen för att inte få stryk. Dom två poliserna som var med kunde inte ens skydda oss. Efteråt var journalisten och fotografen väldigt skärrade och det tog lång tid innan alla lugnade sig" skriver hon i ett inlägg.

SVT Nyheters ansvarige utgivare Ulf Johansson har bemött kritiken i ett Facebook-inlägg:

"Vi har i inslaget "Radikalisering i förorter drabbar kvinnor hårt" i Aktuellt i går måndag 24/8 tydligt redogjort för att det blev en mycket hotfull stämning och att vi snabbt fick lämna platsen. Och ja, det var någon eller några som kastade ägg. Men nej, bilen blev inte vandaliserad. Och nej, vi hade inte poliser på plats. Eftersom Mona Walter lever under svåra hot (vilket vi också redovisade i inslaget) hade vi gjort en noggrann riskbedömning. Därför hade vi också med backup i form av personer med djup kunskap om hur de ska agera om en hotfull situation uppstår".

Prislappen för Mitt i: 450 Mkr
Resumé har tidigare rapporterat, men hänvisning till källor, att Segulah betalade cirka 340 miljoner kronor för Mitt i-tidningarna förra året. Dagens Media har kikat i bokslutet för moderbolaget Mitt i TopCo AB. Där framgår även ett "anskaffningsvärde" för Mitt i-tidningarna: 454 miljoner kronor.

Apple-vd:ns krisdrag – mejlade medieprofil

Apple var ett av bolagen som drabbades hårt under gårdagens börsras. Särskilt eftersom Kina är en viktig marknad, och orosmoln över deras försäljning fick kursen att falla kraftigt. Detta fick vd:n Tim Cook att ta till en extraordinär åtgärd: i ett mejl till CNBC-profilen Jim Cramer gav han lugnande besked. Bland annat att iPhone-försäljningen fortfarande växer i Kina. Draget verkade också få effekt: efter att ha backat sex procent vände akitekursen upp på plus igen, skriver Business Insider.

Visa till Starcom
Efter en global pitch har kreditkortsföretaget Visa valt att lägga delar av sina globala medieköp hos Starcom, skriver Adage. I finalrundan deltog också OMD och den fristående digitala byrån Essence. De senare uppges få hantera Visas digitala marknadsföring medan OMD, som varit Visas byrå den senaste sju åren, åker ut.

Twitter blockar Politwoops
Tidigare i år stängde Twitter möjligheten för sajten Politwoops, som publicerar raderade tweets från politiker, att verka i USA. Nu har de stängt av 31 konton som användes för att samla in information, skriver The Guardian. I ett uttalande säger Twitter att de har tagit beslutet efter interna diskussioner, och kommit fram till att en raderad tweet också är en form av röst.

38 nya emojis föreslås bli standard
Nästa år kommer den nionde versionen av Unicode som är branschstandarden för digitala textsystem. 38 nya emojisar har föreslagits ta plats i det, bland annat bacon-emojin och en leende clown, enligt Slashgear.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.