Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT anklagas för reklamutrymme i Mello – uppmanas ändra reglerna

Publicerad: 26 februari 2018, 07:41

Rolandz.

Foto: SVT Play.

Komikern Robert Gustafsson släpper biljetter till sin krogshow samtidigt som Melodifestivalen sänds, Twitters svenska miljoninvestering gick upp i rök och nu görs det dokumentärserier om #Metoo. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Twitter#MeTooMelodifestivalenSVT

I år har Melodifestivalen brottats med svikande tittarsiffror. Men efter lördagens sändning var det något annat som drog medias fokus; nämligen att Rolandz, med komikern Robert Gustafsson i spetsen, medverkade. Att Rolandz är med i programmet beror endast på att det är ett strålande reklamtillfälle, menar Expressens krönikör Anders Nunstedt. Ett pressmeddelande om att Rolandz ska göra krogshow på Rondo i höst skickades ut i förra veckan. Biljetterna släpps under Melodifestivalens finalvecka.

De experter Expressen talat med menar att värdet hade landat på mellan två till tre miljoner kronor om Rolandz köpt tre minuters reklamtid i en kommersiell tv-kanal.

Melodifestivalens projektledare Anette Helenius medger att det hela "inte är det mest fördelaktiga för SVT", men menar att kanalen inte kan begränsa honom.

– Rolandz är en tillfällig medverkande i det här programmet och vi har inte möjlighet att begränsa artisterna. SVT:s regler sätter inte upp några förutsättningar för att de ska kunna pausa alla sina andra engagemang under den korta tid som de är med i programmet, säger hon till Expressen.

Anders Nunstedt är inte nöjd. Han vill att kanalen ska ändra reglerna.

"Nu kan ju statstelevisionen knappast kräva näringsförbud för de artister som ställer upp i Melodifestivalen, med sådana regler skulle inte någon vilja ställa upp i tävlingen. Så fett är inte bankkontot hos dagens artister (möjligen undantaget Robert Gustafsson).

Däremot skulle de kunna skydda sig mot dylika tilltag i framtiden genom en enkel regeländring som förbjuder de medverkande att genomföra reklamkupper; att utannonsera stora turnéer och shower mitt under pågående Melodifestival. Skulle SVT stänga det fönstret mellan exempelvis första februari och mitten av mars hade de sluppit att bli ägda", skriver han.

Twitters svenska miljoninvestering gick upp i rök
För ett par år sedan investerade Twitter 70 miljoner dollar (ca 571,9 mkr) i streamingtjänsten Soundcloud. Men nu har en stor del av de pengarna gått upp i rök. Enligt Variety har Twitter enligt den senaste årsrapporten skrivit ner investeringen med 66,4 miljoner dollar. Nedskrivningarna ska ha gjorts med motiveringen att man inte räknar med att få tillbaka pengarna "Inom en rimlig tidsperiod". När Twitter gick in med investeringarna värderades bolaget till 700 miljoner dollar, sedan har det rasat till 150 miljoner dollar.

Harvey Weinstein backar – ber om ursäkt till Lawrence ...
När Harvey Weinstein anklagades för sexuella övergrepp gick startskottet för hela Metoo-rörelsen. I ett försök att få stämningsansökan, som riktats mot honom av en grupp kvinnor, nedlagd citerade filmproducenten skådespelaren Jennifer Lawrence. I en intervju sa hon nämligen att Harvey Weinstein "alltid varit trevlig mot mig". Men när Weinstein återgav detta utelämnade han stycket som Lawrence uttalade precis efteråt: "förutom när han inte var det – och då kallade jag honom för svin". Harvey Weinstein har sedermera bett om ursäkt efter att Lawrence riktat kritik mot detta. Det skriver TT.

... Och Lawrence gör dokumentärserie om #Metoo
Dokumentärserien ska handla om sexuella trakasserier i Hollywood och löneskillnader i underhållningsindustrin. Det är Jennifer Lawrence, känd framför allt för sin roll som Katniss Everdeen i Hungerspelen, som tillsammans med journalisten och tv-personligheten Catt Sandler, som står bakom serien. På andra håll är det fler som vill föreviga den enorma rörelsen på bild. I förra veckan stod det klart att den brittiske producenten Simon Chinn, som jobbade tillsammans med dokumentären "Searching for Sugarman", ska producera dokumentären "Weinstein". Det skriver SVT.

Ricky Gervais hyllar svensk serie
SVT-serien "Innan vi dör" hyllades av skådespelaren Ricky Gervais i helgen. På sin Twitter skriver han att det är en av de bästa tv-serierna i sin genre och passar samtidigt på att bredda sin hyllning: "Scandi-noir krossar fortfarande resten av världen". Det skriver TT.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.