Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT bemöter TU:s attack: ”Extremt svagt underlag”

Publicerad: 24 november 2015, 14:40

Strategichefen Jimmy Ahlstrand slår tillbaka.

Foto: Johan Paulin/SVT.

SVT:s Edit.se och nyhetsapp skulle ha stoppats om de hade förhandsprövats, slår TU fast med hjälp av en rapport. – Jag ser inte vad rapporten tillför, säger Jimmy Ahlstrand, strategichef på SVT.

Ämnen i artikeln:

SVTJimmy AhlstrandTidningsutgivarna

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Det är rapporten "Mångfaldshotande eller samhällsberikande" som tittat närmare på fyra av SVT:s tjänster. Den har tagits fram av konsultföretaget Copenhagen Economics på uppdrag av Tidningsutgivarna.

Rapporten slår fast att SVT Nyheters app och Edit.se skulle ha stoppats vid en förhandsprövning, medan SVT Opinion och SVT Recept skulle ha fått grönt ljus.

Men nu slår Jimmy Ahlstrand tillbaka.
– Jag ser inte undersökningen som relevant på det sättet. Grunden är ju att de har prövat mot ett regelverk som de har hittat på. Vi följer de regler som finns – inte de som TU eller konsulterna har hittat på. Vi har inte startat några tjänster som kräver en förhandsprövning – och vi har inte heller kritiserats av Granskningsnämnden, säger han till Resumé.

Vilka SVT-tjänster skulle förhandsprövas, enligt dig?
– Exempelvis om vi skulle starta ett nytt SVT Play eller starta en ny kanal.

Ser du inte någon relevans i rapporten?
– Nej. De är välkomna att debattera public service roll, men jag ser inte vad rapporten tillför.

Copenhagen Economics har genom en uträkning kommit fram till att tio procent av innehållet på Edit.se har koppling till ett tv-program. Men det har ingen betydelse, enligt Jimmy Ahlstrand:
– Det beror på hur man räknar. Jag har inte hunnit sätta mig in i alla detaljer, men utifrån det jag har sett bygger de besluten på ett extremt svagt underlag som jag inte skulle fästa tilltro till. Oavsett finns det inget krav om att allting som vi har på nätet ska kopplas till rutan, säger han och fortsätter:

– Hela sajten är kopplad till våra program, så deras sätt att räkna är konstigt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev