Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT ber om ursäkt för Kina-satiren

Publicerad: 27 september 2018, 06:20

Ur "Svenska Nyheter" på SVT.

Foto: Youtube

SVT säger förlåt till "de individer som känner sig kränkta", Viacom lanserar tv-kanal och nu kommer annonserna i Facebook Stories. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookViacomMorgonsvepet

SVT ber om ursäkt för Kina-satiren
Inslaget i SVT:s satirprogram "Svenska Nyheter", riktat mot kinesiska turister, har fått landet att rasa. Kina har bland annat lämnat in en protestanmälan till UD och krävde en ursäkt. SVT tog till slut bort satirinslaget – och under onsdagskvällen valde de även att publicera en ursäkt till ”de individer som känner sig kränkta”.

”Min uppfattning är att publiceringen var förenlig med de regler som vi har att följa på SVT. Jag är öppen för att det finns andra uppfattningar och att Granskningsnämnden kan göra en annan bedömning. Däremot kan jag konstatera att vi i den sketch som avslutar inslaget om Kina var okänsliga för hur det kunde uppfattas och det var fel av oss att klippa loss det ur sitt sammanhang”, skriver den ansvarige utgivaren Thomas Hall i SVT-bloggen.

Viacom lanserar kanal – Karolina Stallwood blir chef
Viacom, som äger bland annat MTV, presenterar idag tv-kanalen Paramount Network på den svenska tv-marknaden. Karolina Stallwood, senast innehållsdirektör på MTG Sverige, har utsetts till ny chef. Stallwood lämnade MTG efter bara ett par månader i december 2017. Paramount blir en lokalt anpassad underhållningskanal med innehåll från bland annat Comedy Central och MTV. Sändningarna startar i januari.

Facebook dominerar story-formatet – nu kommer annonserna
Facebook meddelade under gårdagen att funktionen Facebook Stories nu har passerat 300 miljoner dagliga användare. Det är tufft att höra för Snapchat som snabbt blivit omkörda – antalet användare sjönk från 191 miljoner till 188 miljoner i förra kvartalet. Efter en god start med annonser i Insta Stories kommer Facebook nu även att öppna upp för annonsörer på sin egna plattform.

21st Century Fox säljer sin del i Sky till Comcast
Budstriden är över. 21St Century Fox säljer sina 39 procent i Sky till Comcast. Detta står klart fyra dagar efter att de båda giganterna haft ett, vad som beskrivs som dramatiskt, möte om vem som skulle ta kontroll över hela Sky. Comcast kom ut ifrån mötet med ett högre bud och Fox var tvungna att bestämma vad de skulle göra med sina 39 procent. Sky startades av Rupert Murdoch 1989.

Techgiganter i kampen mot fake news
Techjättar samt flera annonsnätverk i Europa har signat ett dokument där de lovar att motverka spridningen av fake news. Enligt EU-kommissionen är bland andra Facebook, Google och Twitter med bland de som har gått med på att bland annat göra politisk annonsering mer transparent och prata om problemet med fejkkonton. Initiativet kommer att utvärderas i slutet på året.

Även Di lanserar morgonpodd
Det bokstavligen exploderar med dagliga podcasts från mediehusen. Aftonbladet, Omni och Breakit är några av de som startat de senaste veckorna. Idag har även ”Di Morgonkoll” premiär. Di:s podd sänds varje dag klockan sju och tar upp både svenska och internationella affärsnyheter. Vi gissar på att det är röstassistenternas intåg som påverkar och hur de senare ska bli förstahandsval vad gäller snabba nyheter i hemmen. Missa inte Resumé Insikts analys om det smarta hemmet och hur du som varumärke ska lyckas här.

WPP slår ihop byråer
WPP bekräftar sammanslagningen av reklambyrån Y&R och det digitala nätverket VML som nu bildar jätten VMLY&R. Detta är Mark Reeds första drag efter att ha blivit utsedd till vd. VMLY&R har tillsammans 7000 anställda och huvudkontor blir i Kansas City, skriver Adweek.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

FacebookViacomMorgonsvepet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.