Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT ber om ursäkt till Expressen

Publicerad: 16 januari 2015, 10:18

Joakim Lamotte och Thomas Mattsson.

Foto: Sebastian Lamotte/Jonas Eltes.

För två år sedan publicerade Joakim Lamotte, vid tiden anlitad av SVT, ett uppmärksammat blogginlägg om bränderna i Husby. Aftonbladet och Expressen gick i taket över de grundlösa anklagelserna. Nu har Thomas Mattsson fått en ursäkt från SVT. Men Lamotte känner ingen ånger.


Ämnen i artikeln:

Joakim LamotteSVTThomas MattssonExpressenMette Friberg

När bränderna rasade som värst i Stockholms förorter publicerade Joakim Lamotte, då frilansande medarbetare på SVT Debatt, ett inlägg på sin privata blogg där han anklagade kvällstidningarna för att uppmuntra våldsamheterna.

Rubriken löd:  "Aftonbladet och Expressen betalar oss för att bränna bilar i Husby". Citatet kom från en anonym person som Lamotte hade pratat med på plats.   Inlägget fick stor uppmärksamhet och hård kritik från de båda kvällstidningarna.

Men nu – två år senare – har SVT tagit avstånd från det. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson publicerar ett mejl från programchefen Mette Friberg på sin blogg. Hon skriver:  

"Jag förstår att du blev förbannad när du, för snart två år sedan, läste blogginlägget som påstod att Expressen och Aftonbladets medarbetade arbetade med ojusta metoder i Husby. Vi har, vid flera tillfällen, försökt förklara för dig den mycket olyckliga sammanblandningen mellan bloggarens inlägg och SVT Debatt. Vi tar, och har tagit, avstånd från blogginlägget".

Mette Friberg förklarar sedan hur det gick till när Joakim Lamotte, som nu anlitas som krönikör i GP, valde att publicera uppgifterna i sina egna blogg.

"Självklart tar vi avstånd från hans publicering. Den överensstämmer inte med SVT:s publiceringsregler. Jag beklagar också om någon journalist har åsamkats problem efter blogginlägget".

Thomas Mattsson tackar för mejlet och hoppas att Joakim Lamotte har "kommit på bättre (läs: självkritiska) tankar om han i dag ska kommentera att SVT tar avstånd från hans publicering".

När Resumé pratar med Lamotte känner han ingen ånger över sitt inlägg.  
– Jag känner inget större behov av att be om ursäkt till Thomas Mattsson. Det var två år sedan. Han känns som en grinig gammal gubbe i mina ögon. Men jag vet att det här har lett till stora problem för SVT när de har haft att göra med honom. Så därför är det bra att de slipper det nu, säger han.

Vidare förklarar han att han inte var anställd av SVT. Däremot anlitades han av SVT Debatt för att göra ett inslag om kravallerna.
– Thomas Mattsson har ställt till med ett helvete för SVT och har inte låtit några medarbetare medverka i debatt efter det här. Han verkar vara en snarstucken människa. Tänk om han skulle få be om ursäkt för allt han har publicerat? Då skulle han få ägna hela livet åt det.

Har du något exempel på vad han skulle få be om ursäkt för?
– Jag tänker inte gå in på några exempel. När Aftonbladet och Expressen åker ut till förorterna intervjuar de anonyma killar kors och tvärs utan bevis. Men de publicerar glatt för det. Det är samma sak.

Men Thomas Mattsson menar att du borde be om ursäkt för att ditt inlägg ökade riskerna för de journalister som var på plats och bevakade förloppet i Husby.
– Journalister utsattes för saker och ting långt innan mitt inlägg. Jag tycker det borde ha lett till en debatt om hur man hanterar bildjournalistik i sånna här situationer. När Expressen kör en kampanj om att de betalar för läsarbilder från Husby är det klart att ungdomar ser det. Även om de inte har betalat ungdomar för bilder var det klart att ungdomar trodde att de skulle få pengar för bilder.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.