Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT betalar Hamrén – får hård kritik

Publicerad: 19 maj 2014, 08:59

Erik Hamrén betalas av SVT under VM. Integriteten ifrågasätts.

Foto: Montage. (SVT)

SVT får hård kritik för att man hyr in Erik Hamrén som expert under fotbolls-VM. Public service betalar alltså förbundskaptenen som bolagets journalister är satta att bevaka. – Eftersom det inte pågår någon landslagsverksamhet under VM-perioden finns ingen direkt målkonflikt, säger SVT:s sportchef Per Yng till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Johan CronemanPer YngErik HamrénOlof Lundh

Såväl DN:s tv-krönikör Johan Croneman som Fotbollskanalens Olof Lundh ifrågasätter i skarpa ordalag att SVT hyr in förbundskapten Erik Hamrén som studiogäst under fotbolls-VM.

Johan Croneman menar att SVT visar prov på ett "extremt uselt omdöme" när man "säljer ut" sin integritet.

"SVT skall inte bygga relationer med mannen som leder och är ansvarig för Sveriges populäraste landslag, hade han varit en före detta förbundskapten, visst, men nu är han den nuvarande och den närvarande kaptenen, han skall inte vara en del av SVT:s verksamhet, i något avseende. Han skall inte stå på deras lönelista. Eller lista över anställda. Eller anlitade. Eller frilansare. Eller vad fasen de nu väljer att kalla det", skriver Croneman i DN.

TV4:s och Fotbollskanalens Olof Lundh tycker att Croneman har viktiga poänger.

"Mest gällande Erik Hamrén som trots allt har ett av Sveriges tyngsta ledarjobb som tränare och som ska inleda ett EM-kval i höst och som nu ska sitta och tjabba med Pops, Fjäll, Frändén och Nannskog och vara en del av den stora produktionen för att i höst granskas av en del av dem", skriver Olof Lundh i sin krönika på Fotbollskanalen.se.

Till Resumé säger SVT:s sportchef Per Yng att redaktionen har "övervägt frågan noga".

–      Vi har kommit fram till att fördelarna överväger nackdelen: Våra tittare får en möjlighet att över en lite längre period (Hamren är ju ibland inbjuden att kommentera enstaka internationella matcher i studio) bilda sig en uppfattning om hur Sveriges förbundskapten ser på internationell foboll, olika spelsystem, etc.

Per Yng fortsätter:

– Han kan också under ett VM bidra med färsk kunskap om hur det är att leda landslag i mästerskap, han vet hur det är att spela mot Portugal, Tyskland, Frankrike, England och så vidare eftersom han lett vårt landslag i möten med dessa lag. Hans generella kunskap om fotboll är naturligtvis också på toppnivå - annars hade han inte varit där han är idag.

Men integriteten då?

– Nackdelen som vägdes in var givetvis frågan om vi tappar  vår oberoende ställning gentemot förbundskaptenen. Men eftersom  det inte pågår någon landslagsverksamhet under VM-perioden finns ingen direkt målkonflikt. I det längre perspektivet litar vi helt och fullt på att våra reportrar/kommentatorer / experter har den integritet som krävs för bevakningen av landslaget efter VM.

Hamrén får som tillfällig gästexpert arvode precis som andra tillfälliga gästexperter.

– Avseende kritiken så är frågeställningen helt rimlig och vi har som sagt ändå landat i vår slutsats, säger Per Yng.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.