tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

SVT bräcker MTG – fler kollar på Sportnytt än OS

Publicerad: 10 augusti 2016, 06:24

SVT har fler tittare än MTG hittills under spelen.

Foto: Colourbox.

Fler kollar på Sportnytt än på OS, Facebook tar strid mot adblockers och 231 miljoner människor pratar om Pokémon Go. Läs fler nyheter i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Staffan DoppingFacebookMTGSVTFilip Hammar

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


SVT bräcker MTG – fler kollar på Sportnytt än OS
SVT satt på rättigheterna för OS-sändningarna i 52 år – tills för två år sedan då de i stället köptes upp av MTG. Men det verkar ändå som om tittarna väljer SVT när de ska uppdatera sig om de svenska insatserna. Efter en knapp vecka av OS har SVT:s Sportnytt fler tittare än MTG.

– Det är som att jämföra äpplen och päron. Sportnytt har inte rättigheter från OS och de sänder primetime. Så det går inte att jämföra det med en nattsändning från OS. Det blir en ganska orimlig jämförelse skulle jag säga, säger MTG Sveriges presschef Susanne Nylén till Sportbladet, och fortsätter:

– Vi jämför oss aldrig med SVT överhuvudtaget. SVT är en statlig kanal och vi är en kommersiell kanal. Den jämförelsen gör vi inte. Vi är oerhört nöjda med siffrorna hittills i OS.

Tittarsiffror:
SVT1 & SVT2
1. Sportnytt, lördag 6 augusti klockan 19:45 – 773 000.
2. Sportnytt, torsdag 4 augusti klockan 18:20 – 591 000.
3. Sportnytt, måndag 8 augusti klockan 18:20 – 586 000.
4. Sportnytt, fredag 5 augusti klockan 21:30 – 560 000.
5. Sportnytt, måndag 8 augusti klockan 21:30 – 524 000.

TV3
1. Cykel Dam, söndag 7 augusti klockan 18:14 – 689 000.
2. Simning, måndag 8 augusti klockan 17:51 – 558 000.
3. Fotboll Dam, onsdag 3 augusti klockan 17:47 – 497 000.
4. Handboll Herr, söndag 7 augusti klockan 16:25 – 489 000.
5. Simning, lördag 6 augusti klockan 17:58 – 465 000.

Källa: Sportbladet.

UPPDATERAD: Susanne Nylén håller inte med om att SVT har fler tittare än MTG, eftersom hon menar att Sportbladet jämfört sändningar som gått olika dagar och tider.

I stället vill hon göra jämförelserna:
Emma Johanssons lopp söndagen den 7 augusti hade 688 450 tittare.
Sportspegeln hade samma tid (19:00) den 7 augusti 366 000 tittare.

Godmorgon Rio har sedan premiärsändningen i söndags haft 235 000 tittare per sändning.
Sportnytt hade måndag 09:05 199 000 tittare. 08:05 192 000 tittare.

Facebook tar strid mot adblockers
Frågan om adblockers har varit en het potatis länge, inte minst för mediehusen som ser fenomenet som ett stort problem. Nu har Facebook valt att agera. Från och med nu spelar det ingen roll om deras användare har en adblocker installerad på datorn – de kommer att få se annonserna ändå. Däremot kommer det fortfarande vara möjligt att blockera annonser i mobilen. För att ändå gå användarna tillmötes lanseras en funktion som gör det möjligt för användarna att välja bort de annonsörer de anser vara relevanta. Det uppger Facebook i ett pressmeddelande.

231 miljoner surrar om Pokémon Go
Pokémon Go har slagit ner som en bomb i världen och lämnat få ovetandes om fenomenet. För första gången finns nu siffror på exakt hur viralt spelet har blivit. I juli pratade osannolika 231 miljoner människor om det på Instagram och Facebook. På samma plattformar har Pokémon Go genererat 1,1 miljarder interaktioner, enligt Adweek.

SVT uppmanar till mer kritik
Den tidigare SVT-medarbetaren Staffan Dopping har varit en flitig språkkritiker av både SVT och SR via Twitter, men enligt egen utsago fått sina inspel ignorerade. Bortsett från nyligen, då en redaktör enligt Dopping, ska ha bett honom att "tagga ner".

Det har fått nyhetsdivisionens chef Anne Lagercrantz att reagera. I ett blogginlägg uppmanar hon Dopping att fortsätta med kritiken: "Tro mig, kritiken är värdefull, och den gör att vi skärper oss. Och även om vi skulle uppleva synpunkter som jobbiga, ska vi självklart inte svara kritiker med att be dem "tagga ner". Tagga snälla istället upp. Du är en erfaren journalist med en stor kärlek till språket. Dina synpunkter behövs", skriver hon.

Filip Hammar ryter till mot Bindefeld
Tv-profilen Filip Hammar har vid två tillfällen kritiserat festfixaren Michael Bindefeld på sin Instagram den senaste veckan. Filip Hammar har träffat en kvinna som påstår sig ha jobbat med Bindefeld, vilket fått tv-profilen att anklaga Bindefeld för att utöva maktmissbruk och vara otrevlig mot sin personal, enligt Expressen.

"Bindefeld poppade in och ventilerade sitt raseri då och då. Men det mest anmärkningsvärda är hur den självutnämnde filantropen kallade teamets arbetsplats för "flyktinglägret". Jag saknar ord", skrev Filip Hammar på Instagram under tisdagen.
Michael Bindefeld har ännu inte kommenterat saken. Ansvarig för tv-programmet "Fest hos Bindefeld" har enligt Expressen avböjt att kommentera kritiken.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev